Heerlijk, die verwarming op kantoor als buiten de ijspegels aan de muur hangen. Of die airco die aanstaat als het buiten boven de 30 graden is. Toch wordt er bij bedrijven vaak veel energie verspild. Verlichting of verkoeling als er niemand aanwezig is in een pand, is geen uitzondering. ING komt daarom met een Energierobot.

Verspilling in gebouwen

Deze robot gebruikt algoritmes en de gegevens van slimme energiemeters van gebouwen. Hij vergelijkt deze gegevens ook volledig geautomatiseerd, de hele dag en nacht, met een exacte benchmark van het specifieke gebouw. Hiermee kan tot 15% aan energiebesparingsmogelijkheden worden geïdentificeerd. Dit is de helft van het totaal van de duurzaam opgewekte energie in Nederland.

Hoewel het opsporen en voorkomen van energieverspilling in gebouwen veruit de goedkoopste maatregel is om CO2-uitstoot te reduceren, heeft dit onderwerp vaak geen prioriteit, mede omdat de verspilling ook niet goed zichtbaar is. Daarom biedt ING de Energierobot aan voor alle klanten van de vastgoedtak ING Real Estate Finance.

Onnodige CO2-uitstoot vermijden

Beheerders, installateurs, energiebedrijven en gebruikers weten hierdoor snel en goedkoop hoe ze het energiemanagement in hun gebouwen kunnen verbeteren. Daardoor is er minder energie en onderhoud nodig, verouderen installaties minder snel en wordt onnodige CO2-uitstoot vermeden. Daarnaast is met de Energierobot ook te voldoen aan de, sinds 1 januari voor veel gebouwen geldende, wettelijke verplichting om een energiemonitoringssysteem te hebben.

Grote impact in ING vastgoedportefeuille

Voor de vastgoedportefeuille die door ING REF wordt gefinancierd, kan hiermee in potentie jaarlijks € 30 miljoen aan energiekosten en 92.000 ton aan CO2-uitstoot worden bespaard, zonder dat hiervoor extra investeringen bij klanten van ING nodig zijn.

In de praktijk verbruiken veel gebouwen aanzienlijk meer energie dan op basis van hun energielabel mag worden verwacht. Om de oorzaken van de nog steeds grootschalige energieverspilling in gebouwen inzichtelijk te maken én er wat aan te doen, introduceert ING voor haar vastgoedklanten de Energierobot. ING ziet het als marktleider in vastgoedfinanciering in Nederland als haar taak eigenaren en gebruikers van vastgoed te helpen hun vastgoed respectievelijk te verduurzamen én duurzaam te gebruiken.

– Peter Göbel, Directeur ING Real Estate Finance Nederland.

Powered by WPeMatico