Blockchain is een revolutionaire technologie. Blockchain gaat alles veranderen. Blockchain is de nieuwe technische Messias, zo lijkt het wel. In potentie is dat allemaal waar, want er is geen enkele digitale techniek die op dezelfde manier wederzijds vertrouwen en digitale transacties kan vastleggen en alleen daarom al kan de impact op de business van de toekomst niet onderschat worden.

Onderzoeksbureau Gartner voorspelde vorig jaar echter dat de technologie in de komende vijf jaar voor fors vergrote operationele risico’s kan zorgen. Dat lijkt tegenstrijdig, maar met nieuwe systemen komen nieuwe uitdagingen voor bedrijven en zeker de CIO’s in een bedrijf moeten zorgen dat ze basaal weten waar ze over praten als blockchain ter sprake komt. Smith + Crown, een groep die onderzoek doet naar blockchain en de mogelijkheden daarvan, hebben vier manieren aangewezen die een goed startpunt zijn voor iedereen die meer wil weten over de technologie dan ‘dat het in Bitcoin zit’.

Blockchain as a service

Amazon en Microsoft bieden via Web Services en Azure al op blockchain gebaseerde diensten aan. Beiden hebben een soort sandbox waarin je makkelijk applicaties kunt bouwen om te zien of ze voor jouw organisatie nuttig zouden kunnen zijn. Het is een goede proeftuin om aan de technologie te ruiken, maar het is wel een duidelijke eerste stap: als je serieus aan de slag wilt met blockchain loop je al snel tegen de beperkingen op van deze methode.

Publieke blockchain-platforms

Als je besloten hebt dat blockchain zou kunnen werken kun je gebruik maken van deze publieke platforms en applicaties. Die zijn allemaal open, dus het is makkelijk om iedereen je applicatie te laten gebruiken zonder dat je eigen netwerk open hoeft te staan voor buitenstaanders. Niet bedoeld voor de langere termijn, omdat je zelf ook voor elke transactie moet betalen om het gedistribueerde platform te onderhouden.

Open Source platform

Als je eigen servers hebt kun je met een beetje know-how een open source-project als basis nemen en er je eigen ding van maken door de code van dat open source-project code te tweaken. Als je blockchain wilt gebruiken voor authenticatie is dit een ideale methode, maar ook als je het als bewijs van samenwerking wilt gebuiken is dit een prima manier.

Zelf bouwen

Dit is het laatste stadium van je exploratie, en zeker ook niet degene om mee te beginnen. Een geheel eigen blockchain bouwen is niet gemakkelijk, zeker omdat je niet kunt bouwen op de intelligentie van je community. Het zal langer duren, want als er bugs in de code zitten (en die zitten er bijna altijd, hoe goed je programmeurs ook zijn) duurt het langer om die te lokaliseren. Het voordeel is natuurlijk wel dat je precies de blockchain krijgt die je nodig hebt: als je het protocol helemaal zelf kunt bepalen is de technologie logischerwijs precies toegespitst op de issue die het voor jou zou kunnen oplossen.

Lange termijn

Blockchain is uiteindelijk een data-oplossing en dan moet je – afhankelijk van hoeveel data er in de blockchain komt – ook zorgen dat je de juiste architectuur kiest. Gaat je blockchain publiek toegankelijk zijn of is het besloten? Heb je veel processorkracht nodig om de gegevens decentraal genoeg te houden? Variaties zat, en zoals dat wel vaker is moet je op de lange termijn kijken om te zien wie en wat er gaat overblijven in deze nieuwe technologische ontwikkeling. Zo lang je maar een idee hebt van wat de impact van blockchain zou kunnen zijn ben je in elk geval op de juiste weg.

[Afbeeldingen © Sashkin – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico