Jongeren van Nederland: zeg me dat het niet waar is. Dat dit niet ook in Nederland gebeurt. Dat jullie het wél klaar krijgen om elkaar een beurt te geven zonder de fucking telefoon ter hand te hoeven nemen. Een onderzoek onder meer dan 1100 Amerikanen liet namelijk zien dat er in totaal één op tien mensen wel eens hun telefoon erbij pakken tijdens de daad en dat het percentage onder jongeren zelfs één op zes is.

Die uitkomst levert een aantal vragen op, maar de voornaamste is toch HOE DAN? Nou wil ik zeker niemand voorschrijven hoe ze seks moeten hebben, maar als je een beetje je best doet heb je toch het gros van je ledematen nodig om het allemaal klaar te krijgen? In welk scenario is het OK om voor het einde van de liefdesdaad even een appje te checken? Als je het weet: laat vooral een commentaar achter. Aan de andere kant: ze doen het tenminste nog, dat kunnen ook steeds minder mensen zeggen – met dank aan telefoons.

The attachment problem

Dat onze smartphones een steeds belangrijker deel van ons leven worden weten we allemaal: niet voor niets zijn de fabrikanten al een tijdje bezig om allerlei functies te maken die ons bewuster maken van onze verslaving en nomofobie. Uit het onderzoek blijkt ook dat één derde van de ondervraagden daar aan leden en zenuwachtig werden als ze geen bereik of -erger nog- geen zicht op hun smartphone hadden. Driekwart slaapt met de telefoon aan of op het bed, dus dan is het net zo deprimerend als logisch dat er zelfs tijdens de oudste beweging ter wereld nog naar gegrepen wordt.

Dan blijkt uiteindelijk dat seks nog steeds als een van de minst verbonden activiteiten geldt, want onder de douche gaat het percentage al omhoog naar bijna de helft van de mensen, en op de WC is het taboe al helemaal verdwenen: daar bekijkt 85 procent van de mensen onder de 35 dat ding structureel. Doen ze nog goed: mijn score zit beduidend dichter tegen de 100 procent, om heel eerlijk te zijn. Maar tijdens de seks? Echt waar? Het lijkt bijna niet te geloven, maar het bedrijf dat het onderzoek heeft gedaan (het Amerikaanse SureCall) bestaat toch echt, al moet er wel bijgezegd worden dat het om een online vragenlijst ging. Hopelijk vertekent dat het beeld en zijn de echte cijfers lang niet zo hoog.

[Afbeeldingen © Kaspars Grinvalds – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico