Het gebruik van blockchain om een Europese infrastructuur voor de bestrijding van namaak te creëren, lijkt een belangrijke stap die gezet moet worden.

Blockathon

Tijdens de aankomende EU Blockathon van 22 tot 24 juni gaan software- en websiteontwikkelaars, designers en business-strategen gezamenlijk namaak te lijf. Loek Boortman, CTO van GS1 Nederland, daagt tijdens dit event 10 teams uit om ‘counterfeiting’ tegen te gaan door de standaarden goed in te zetten.

Mensen leven in wereldwijde virtuele gemeenschappen, slechts één klik verwijderd van het kopen van een product en zien een steeds toenemende diversiteit aan producten. De online wereld vertrouwt erop dat consumenten krijgen wat ze hebben gekocht, persoonlijke gegevens niet worden misbruikt en dat ze weten van wie het product is en natuurlijk het originele product ontvangen dat ze hebben besteld.

Authentiek of niet

Maar helaas, consumenten weten lang niet altijd of een product authentiek is of niet. In 2017 werd 10% van de EU-consumenten (ongeveer 43 miljoen burgers) misleid om een nepproduct aan te schaffen in plaats van een echte. Meer dan 35% (ongeveer 150 miljoen in totaal) vroegen zich af of het product dat ze online hadden gekocht echt of nep is. Daarbij is ook het probleem van namaak nog altijd groeiende. De omvang bedraagt al zo’n 338 miljard euro.

EU wil nepproducten aanpakken

De Europese Unie wil uiteraard nepproducten bestrijden. De bescherming van intellectuele eigendomsrechten is immers een hoeksteen waarop business is gebaseerd. Met de wettelijke bescherming van het product en het bijbehorende merk kunnen bedrijven, douaneautoriteiten, wetshandhaving, rechterlijke macht, rechtscolleges en diverse andere handhavingsautoriteiten bouwen. Het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) is hierin een belangrijke speler.

Maar het is op dit moment niet eenvoudig om ieder pakket en elke zending die het grondgebied van de Europese Unie binnenkomt te volgen, laat staan te controleren. Er zijn enorme uitdagingen, zoals de enorme hoeveelheid goederen die in kleine percelen worden vervoerd, de bureaucratie en alle protocollen en processen die er in verschillende landen zijn. We hebben allemaal te maken met de risico’s van vervalsingen en dit is een zorg voor iedereen, dus we hebben allemaal een aandeel in het spel.

Zou blockchain de uitdaging aankunnen?

Hoe kunnen alle betrokkenen in een wereldwijd ketenproces op een slimmere en effectievere manier helpen namaak te bestrijden? We hebben manieren nodig om te kunnen communiceren wat waar is (authentiek) en wat er feitelijk is gebeurd in de hele toeleveringsketen: van fabrikant tot consument. Een veilige, collectief gedeelde waarheid.

Het doel is om bestaande trackingoplossingen die op de markt beschikbaar zijn te koppelen aan databases via een blockchain-oplossing. Het idee is om een infrastructuur te ontwikkelen waar iedereen (producenten, consumenten, transportdiensten, enz.) de authenticiteit van elk product gemakkelijk kan controleren. Zou blockchain de uitdaging aankunnen en de volgende generatie van een anti-namaakinfrastructuur kunnen helpen opbouwen?

EUIPO daagt experts uit

De EUIPO is vastbesloten om het potentieel van blockchain voor systemen voor interconnectiviteit te onderzoeken en de veiligheid en onveranderlijkheid van gegevens te waarborgen. Ze geloven dat een sterke netwerkalliantie kan worden opgebouwd om de logistiek te beveiligen, de authenticiteit van goederen te waarborgen en consumenten te beschermen door namaak te bestrijden.

Het EUIPO en de Europese Commissie nodigen de beste en meest baanbrekende teams uit om zich aan te sluiten bij de alliantie tegen nepproducten en om het volgende niveau van de infrastructuur voor namaak te co-creëren, door rechtstreeks samen te werken met fabrikanten, logistieke bedrijven, douane, detailhandel en consumenten. Loek Boortman, CTO van GS1 Nederland zal tijdens een masterclass het belang van standaardisatie toelichten en de rol van standaarden om namaak in logistieke keten te voorkomen.

EU Blockathon Challenge 2018

Het is met een Blockathon, EU Blockathon Challenge 2018 van 22 tot 25 juni 2018 dat in het hart van de Europese Unie in Brussel gehouden gaat worden. Opdracht is in co-creatie het realiseren van een Europese blockchain-infrastructuur in de strijd tegen vervalsing. De Specialisten in wetgeving, IP-rechten, namaak, track en trace, ecosysteemdynamiek, logistiek en veiligheid worden samengebracht om de 10 geselecteerde teams te helpen.

Teams worden uitgenodigd om tijdens het evenement aan één, twee of alle uitdagingen te werken. Bij het aanpakken van deze uitdagingen moeten teams altijd een belangrijke speler in de keten onthouden: de eigenaar van het echte product en intellectuele eigendom, ook wel bekend als de ‘rights holder’. Elke uitdaging wordt vanuit een ander invalshoek belicht en heeft als taak vervalsingen te bestrijden. De verschillende invalshoeken zijn:

  • Klant
  • Douane
  • Logistiek

Programeerteams zullen ter plekke gaan samenwerken met iedere specialist die ze denken nodig hebben om de best mogelijke oplossingen te bereiken en om te onderzoeken hoe blockchaintechnologie echt een verschil kan maken en kan leiden tot het uitsterven van namaak. Zullen ze de standaarden ook goed weten in te zetten?

[Afbeelding © Sashkin – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico