Het idee van een vingerafdruk-sensor onder het scherm speelt al jaren. Apple was er mee bezig, Samsung was er mee bezig, iedereen was er mee bezig. Hoe verrassend is het dan dat Vivo de eerste is met een werkend systeem dat ook in de winkel te koop is. De Vivo X21 heeft de sensor onder het scherm en de eerste indrukken van het toestel, onder andere van The Verge, lijken er op te wijzen dat het allemaal prima functioneert.

Zoals je in hun test kunt zien is het een kwestie van aanraken en starten met de sensor. Het schijnt iets langzamer te zijn dan de sensoren die in andere telefoons zitten, maar het werkt wel. Interessant detail is dat de technologie achter deze sensor alleen maar werkt met OLED-schermen, omdat je vinger van de schermkant af wordt uitgelicht. Traditionele LCD-schermen hebben een backlight die dat proces bemoeilijkt.


(beeld: The Verge)

Weg aan de achterkant?

Nu deze technologie eindelijk ver genoeg gevorderd is zou dat normaal gesproken betekenen dat zo’n beetje elke smartphonemaker hiermee aan de haal gaat. Het zou raar zijn als dit geen standaardoptie wordt op Android-telefoons, dat klopt, maar of Apple nog zin heeft in een vingerafdruksensor onder het scherm is nog maar de vraag. Ze zijn zo all-in gegaan op Face ID dat de kans bestaat dat ze liever daarmee verder gaan, dan investeren in deze technologie. Het is natuurlijk ook de vraag of Vivo patenten heeft op deze sensoren, want dan wordt het voor iedereen iets kostbaarder om dit te doen.

Powered by WPeMatico