Vandaag 12 juni, op de 89e geboortedag van Anne Frank, lanceren de Anne Frank Stichting, Force Field VR en Oculus een nieuwe virtual reality tour van Anne Frank’s onderduikplek: Anne Frank House VR.

Deze tour geeft een bijzondere inkijk in de onderduikplaats van Anne Frank en de zeven andere onderduikers van het Achterhuis. Alle kamers zijn ingericht in de stijl van de onderduikperiode. De tour duurt circa 25 minuten en is in 7 talen beschikbaar: Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Portugees en Hebreeuws.

Anne Frank House VR is gratis en te vinden in de Oculus app store voor Samsung Gear VR en de onlangs gelanceerde Oculus Go bril van Oculus en Facebook zelf.

Nieuwste technieken

Force Field VR maakt gebruik van de nieuwste VR-visualisatietechnieken in combinatie met intensief handwerk om tot een fotorealistisch resultaat te komen; dit alles op basis van uitvoerig historisch onderzoek.

Het feitelijke Achterhuis is leeg (afgezien van de groeistreepjes van Anne en Margot, het kaartje van Normandië en de plaatjes die Anne in haar kamertje op de muren plakte). De meubels zijn na de arrestatie van de acht onderduikers in opdracht van de nazi’s weggehaald. Het was de wens van Otto Frank, Annes vader, om de kamers in het Achterhuis leeg te laten. Otto overleefde als enige van de acht onderduikers de oorlog. Na zijn terugkeer uit Auschwitz maakte hij zich sterk voor het uitgeven van zijn dochters dagboek en voor het behouden en openstellen van de onderduikplek.

Educatief gebruik

De Anne Frank House VR wordt ingezet voor bezoekers aan het Anne Frank Huis met een beperkte mobiliteit; bezoekers die de trappen niet kunnen beklimmen om het Achterhuis te zien. Daarnaast wordt de Anne Frank House VR ingezet binnen de educatieve programma’s binnen het Anne Frank Huis voor schoolgroepen.

Hele wereld

Ronald Leopold, algemeen directeur Anne Frank Stichting: “De VR tour geeft mensen over de hele wereld de mogelijkheid om Anne Franks onderduikplaats te verkennen zoals deze was van juli 1942 – augustus 1944, de ruim twee jaar dat Anne Frank in het Achterhuis zat ondergedoken en haar dagboek schreef. De tour biedt een indringende ervaring. Onze grote dank gaat uit naar Force Field VR, die de tour heeft ontwikkeld en naar Oculus, die het project financieel mede mogelijk heeft gemaakt.

Tina Tran, Developer Strategy Oculus: “Een van de meest veelbelovende en belangrijke toepassingen van VR is hoe het kan helpen geschiedenis en actuele gebeurtenissen te bekijken vanuit een geheel nieuw perspectief, meeslepender en krachtiger dan welk ander medium ook. We zijn bijzonder blij dat we de kans kregen om met het Anne Frank Huis en Force Field VR samen te werken om deze Anne Frank House tour naar een formaat te brengen dat iedereen over de hele wereld kan ervaren.

Boekenkast
De boekenkast.

Powered by WPeMatico