Dat we op de voet gevolgd worden door Facebook is inmiddels alom bekend, maar nu dat de social media-gigant antwoord heeft gegeven op vragen die in het Amerikaanse congres zijn gesteld blijkt dat het allemaal nog veel verder gaat dan we allemaal dachten.

Dit zijn een aantal van de manieren waarop Mark Zuckerberg & Co. ons volgen op het internet, allemaal gehaald uit het document van 222 pagina’s dat is doorgestuurd naar het Congres. Een gedeelte van deze tracking-methodes kenden we al, maar als je het allemaal achter elkaar zet zul je zien dat er heel weinig geheim blijft voor Facebook.

Dit trackt Facebook allemaal

 • Je muisbewegingen worden allemaal gevolgd, zodat Facebook zeker weet dat je geen robot bent. Wat er verder mee gebeurt is niet duidelijk.
 • Facebook kan ook zien of je venster in de voor- of achtergrond zit. Dit is ook bedoeld als anti-robot technologie, maar kan ook gebruikt worden om te zien hoe snel je stopt met Facebook – en waar.
 • Je apparaat wordt helemaal bekeken: hoe vol is je batterij, hoe goed is je verbinding en hoeveel plek heb je nog om dingen in op te slaan.
 • Er wordt gekeken naar welk besturingssysteem je gebruikt, welke browser, welke plugins daar bij geïnstalleerd zijn en welke bestandsnamen je gebruikt.
 • Het gaat verder: Facebook weet wie je provider is, zowel mobiel als thuis, je IP-adres, je cookie data, in welke tijdzone je zit en natuurlijk hoe snel je internet is.
 • Helemaal waanzinnig is dat Facebook in sommige gevallen ook andere apparaten op je netwerk bekijkt, om je “te helpen met bijvoorbeeld het streamen van video naar je tv.”
 • Facebook kan zien wat er allemaal is aangesloten op je apparaat via Bluetooth.
 • Datzelfde geldt voor je netwerk: alle WiFi-punten in de buurt worden getoond aan Facebook en de app kan zien welke mobiele torens er in de buurt zitten. Daar hoort ook je GPS-locatie bij, trouwens.
 • Je camera-informatie en foto’s zijn ook gewoon te bekijken als je dat niet uitzet in je instellingen.
 • Als je op Android zit en je apparaat gesynchroniseerd hebt zijn je sms- en bel logs ook te bekijken. Dat wisten we al.
 • Alle games, apps en accounts die je gebruikt worden gelogd.
 • Als klap op de vuurpijl kan Facebook ook nog je ‘online en offline acties’ en aankopen van derde partijen zien.

Zo veel?!?

Ja, zo veel. Facebook ziet feitelijk gezien zo goed als alles wat je met je smartphone of computer doet. Het is bijna absurd hoeveel gegevens ze over hun gebruikers hebben, wat het mogelijk maakt om te fingerprinten tot in het oneindige. Fingerprinten is trouwens gebruikers herkennen en volgen aan de hand van hun systeem, een proces dat Apple probeert tegen te gaan met de nieuwe veranderingen in Mac OS Mojave.

Het verklaart ook voor een groot gedeelte waarom Facebook zo effectief kan targeten voor adverteerders, al zeggen ze dat ze dat niet meer doen. Het zet echter vooral in perspectief hoe veel we van onszelf moeten prijsgeven om te weten wat onze vrienden doen. Is het dat waard? Je zou toch eigenlijk moeten concluderen dat het dat niet is, want dit is ronduit belachelijk. En dat is dan nog maar wat ze meteen willen toegeven. Het is in elk geval de moeite waard om even te kijken waar je zelf nog invloed op hebt als het gaat om het delen van je data met Facebook. In vijf minuten is dat beduidend minder.

[Afbeeldingen © Photographee.eu – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico