Als je genoeg op hebt is het fijn om naar huis gebracht te worden. Je hoeft niet na te denken, kunt een poging doen om je adres te geven en daarna in je eigen bubbeltje wegzakken totdat je voor je huis wakker wordt gemaakt. Vroeger pakte je een taxi, maar tegenwoordig kun je met een beetje geluk een Uber bestellen die je thuisbrengt.

Uber is blijkbaar erg benieuwd naar wie er allemaal dronken gebruik maakt van de service, want ze hebben patent aangevraagd op een methode om het gedrag van gebruikers op hun telefoon te meten en te vergelijken met hun gebruikelijke gedrag, om zo te kunnen inschatten hoe ver ze in de olie zijn. Dat zou gebruik maken van de locatie van de gebruiker, hoe snel en accuraat ze de gegevens ingeven op de telefoon, hoe er wordt omgegaan met de app en zelfs hoe snel ze bewegen en in welke hoek de telefoon wordt gehouden waar de Uber-app op wordt gebruikt.

Datzelfde systeem zou dan een waarschuwing naar de chauffeur sturen die je komt ophalen om te waarschuwen voor een eventueel dronken persoon. In het patent staat dat mensen die worden gevlagd door dit systeem speciale chauffeurs zouden kunnen krijgen die gewend zijn aan mensen in beschonken toestand, geen auto mogen delen of zelfs de dienst geweigerd zouden kunnen krijgen. Dat zou een vrij ernstige consequentie zijn, want als de app niet volledig accuraat is en zegt dat je dronken bent terwijl dat niet zo is, hoe kom je dan nog thuis?

Creepy brother

Als dat allemaal een beetje eng klinkt heb je het juiste idee. Niet alleen is dit een privacy-nachtmerrie (wat heeft Uber er mee te maken hoe vaak je dronken bent?) maar er is ook nog een groter probleem met dit systeem, zou het ooit echt gemaakt worden. Uber heeft in de laatste paar jaar een hoop problemen gehad met chauffeurs die beschuldigd zijn van aanranding of erger, en bij de meer dan honderd gemelde incidenten was er vaak sprake van licht tot zwaar beschonken passagiers.

Voor de creeps die dit soort flauwekul proberen zou er natuurlijk niks beter zijn dan door de app verteld krijgen dat er een dronken passagier te wachten staat bij een bar. Natuurlijk is dat niet de bedoeling van dit verhaal: het zou oprecht fijn zijn voor chauffeurs om te weten of ze onhandelbare dronkelappen kunnen verwachten die in de auto kotsen, maar de kans dat de technologie in dit patent dat 100 procent gaat voorkomen is klein. Gelukkig laat Uber veel meer patenten aangevraagd dan ze ooit gebruiken in hun app, dus voorlopig is er van al deze zaken nog geen sprake. En al komt het er wel, dan nog is dit een heel goed voorbeeld van een functie die extreem opt-in moet zijn, wil het niet vanaf dag één tot rechtszaken leiden.

[Afbeeldingen © Rawpixel.com – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico