Het echte WK moet het zonder Oranje stellen, maar het WK robotvoetbal (de RoboCup) niet. Het team van de TU Eindhoven, spelend in oranje, hoopt er voor de elfde keer op rij de finale te halen. De speelvelden zijn dit jaar ruim 40 procent groter, om aanvallend voetbal meer kansen te geven.

Dat speelt het robot-Oranje in de kaart, maar er is ook een addertje onder het gras: de goals worden 20 procent breder. Het team vliegt morgenmiddag naar Montreal (Canada), waar van 18 t/m 22 juni de RoboCup is.

Catennacio-voetbal

De afgelopen jaren legden de belangrijkste concurrenten in de Middle Size League van de RoboCup zich toe op een soort catennacio-voetbal, vertelt de Eindhovense teamcaptain Wouter Kuijpers. “Zeker de Chinezen en de Portugezen kunnen bijna alles dood verdedigen op de vierkante meter. Met 2 teams van 5 robots op nog geen honderd vierkante meter, was het veld eigenlijk te vol. Het voetbal werd daardoor een beetje schaken, met vaak saaie wedstrijden.

Zeker meer goals

De RoboCup-federatie ziet dit inmiddels ook in en besloot daarom de velden met ruim 40 procent te vergroten, naar 22×14 meter. Hierdoor krijgen de robots naar verwachting meer ruimte om te voetballen, om te passen, te combineren en kansen te creëren. En dan zijn robots zijn zeer trefzeker, zoals te zien is in onderstaande demo van afgelopen maand.

Powered by WPeMatico