Microsoft is al een tijdje aan het experimenteren met het gebruik van kunstmatige intelligentie om te helpen met de updates van Windows 10. De AI checkt van elk systeem of de update zonder problemen is verlopen. Als andere systemen dan ook willen updaten wordt er gekeken naar de configuratie en of die matcht met de succesvolle pogingen. Is dat niet zo, dan wordt de update uitgesteld totdat er intern bij Microsoft een oplossing voor het ontstane probleem is gevonden. Pas dan laat de AI die systemen toe om te gaan updaten.

Dat systeem werd al getest tijdens de Fall Update van vorig jaar, zo schrijft Microsoft in een blog. Na het continu trainen van de kunstmatige intelligentie zag Microsoft een beduidend kleiner percentage negatieve feedback op de updates, dus het systeem werkt wel. Ook bleken er minder updates ongedaan te worden gemaakt, wat ook nog wel eens wil voorkomen als er technisch gezien niets kapot is gegaan maar mensen niet blij zijn met software die niet meer functioneert.

Snel handelen

Een goed voorbeeld van het systeem is volgens Microsoft een bug die recent optrad bij het updaten van sommige pc’s: ze kregen een zwart scherm bij het opstarten en konden verder niets meer doen. Nadat de AI meteen alle updates van vergelijkbare pc’s blokkeerde werden de getroffen klanten binnen 24 uur op de hoogte gebracht van het euvel met een eventuele tijdelijke oplossing. Daarna werd met Avast (die het probleem veroorzaakte) een oplossing gezocht, gevonden en uitgerold. Daarna konden de andere pc’s ook updaten, maar dan zonder problemen.

Op die manier heeft Microsoft naar eigen zeggen al meer dan 250 miljoen pc’s weten te updaten. Opvallend daarbij is dat ze dat deden in de helft van de tijd die voorheen nodig was om hetzelfde aantal pc’s van een nieuwe Windows-versie te voorzien. Het makkelijker maken van updates voor computers is een groot goed: als er iets is waardoor gebruikers een hekel krijgen aan het besturingssysteem dat ze gebruiken is het wel een ongevraagde update die problemen met zich meebrengt. Goede zaak dus, dat Microsoft op deze manier zorgt dat het zo pijnloos mogelijk gaat.

[Afbeeldingen © monsitj – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico