Nadat in 2016 het algoritme van Instagram – een omgekeerd chronologische feed – aan de kant werd gezet en er een nieuw algoritme voor in de plaats kwam, waren onze vriendschappen weer veilig gesteld – zo beweert het online platform. Voordat deze algoritmeverandering plaatsvond, misten Instagramgebruikers 70% van alle posts en 50% van de posts van vrienden. In een tijd waarin vriendschappen gebouwd zijn op tags, likes en comments lag het vorige algoritme ten grondslag aan de ondergang van onze relaties.

2016 was het keerpunt – het jaar waarin ons verlangen naar herkenbare bijdragen en aanmoedigende reacties van onze vrienden eindelijk erkend werd. Instagram geeft nu, twee jaar na dato, duidelijkheid over het nieuwe algoritme en waarom onze vriendschappen hiermee gered zijn.

Vriendschap is relevant, interactie evengoed

Instagram claimt het wiel opnieuw te hebben uitgevonden; geen onnodige troep meer in je feed, maar relevante posts met bekende koppen. Hoe deze relevantie wordt beoordeeld? Het bedrijf speelt open kaart en onthult de zogenoemde ‘ranking criteria’ die bepalen wat jij te zien krijgt als je door je feed scrollt. Het mediakanaal laat weten dat met het nieuwe algoritme in gebruik, de ruim 800 miljoen gebruikers van het platform nu 90% van de posts van hun vrienden te zien krijgen -en met dagelijks 55 miljoen nieuwe foto’s is het wel zo fijn dat Instagram het selectieve werk alvast voor je gedaan heeft.

Maar krijgen we echt alleen foto’s van onze vrienden te zien? Of staat jouw feed wel eens vol met kattenfilmpjes omdat ook jij de klunzigheid van jonge katjes niet kan weerstaan?

Het nieuwe algoritme van Instagram meet vriendschap door middel van interactie. Dit betekent dat een tag, een comment of like op een foto beschouwd wordt als teken van vriendschap; je toont waardering voor een andere gebruiker en aan de hand van machine learning op basis van je Instagram-gedrag wordt bepaald of deze persoon of dit account terug mag komen in jouw feed. Dus ja, die hoeveelheid kattenfilmpjes heeft een aannemelijke verklaring.

insta-algo

Powered by WPeMatico