Facebook zet slimme technieken in om het voor mensen steeds interessanter te maken om foto’s te delen. Met artificial intelligence (AI) kunnen zelfs foto’s weer post-waardig worden als iemand zijn ogen dicht heeft op de foto. Hoe werkt dit precies?

Developers van Facebook onderzoeken hoe machine learning kan worden toegepast om dichte ogen op foto’s bij te werken. Rode ogen en andere oneffenheden wegwerken is al lange tijd mogelijk met verschillende tools, dus waarom dan niet ook dichte ogen bewerken, vroegen de developers zich af. Het onderzoek is nog bezig, maar het is niet uitgesloten dat Facebook deze feature ooit gaat introduceren.

Machine learning

Het bewerken van dichte ogen is mogelijk door een machine learning methode genaamd GAN (generative adversarial network). Dit systeem kan bijvoorbeeld al neppe celebrities maken, het weer in video’s aanpassen en kleding ontwerpen. Knipperen zou geen uitdaging moeten zijn.

Eerst moet het systeem weten hoe de ogen van iemand er normaal gesproken uitzien. Het systeem wordt als het ware getraind om te leren hoe open ogen eruit zien. Zo leert het hoe de vorm en kleur van ogen is. Als iemand dan knippert op een foto, en de ogen dus dicht zijn, kan het systeem de open ogen ‘invullen’ op basis van wat het geleerd heeft.

De toepassing is nog niet optimaal, want brillen en gezichten met een scherpe hoek is een lastig verhaal. Maar het werkt wel degelijk, zoals te zien is in onderstaande afbeelding.

© Facebook

Powered by WPeMatico