Een tijdje geleden bleek dat de Nederlandse kansspelautoriteit een aantal uitgevers van games in het vizier had omdat ze het handelen in zogenaamde lootboxes mogelijk maakten. Er werden toen nog geen namen genoemd, maar wel werd er gezegd dat er een deadline was voor het aanpassen van games zodat ze niet in strijd meer waren met de Nederlandse kansspelwet. Die deadline is gisteren verlopen en de eerste games die zijn aangepast zijn van uitgever Valve.

Diens Counter-strike Global Offensive en Dota 2 hadden namelijk de mogelijkheid om de voorwerpen die in de lootboxen te vinden waren ook nog eens te verhandelen. Nu is het volgens de kansspelautoriteit al niet helemaal in de haak om ├╝berhaupt die lootboxes te hebben. Je kunt met echt geld zo’n kistje kopen en wat er uit komt zie je pas als je ‘m open maakt. Dat werkt verslavend, maar is an sich niet strafbaar, totdat de dingen die uit die lootboxes komen ook een economische waarde hebben. En als je de voorwerpen na het openen van je doosje kunt verkopen voor geld (zoals dat bij de games van Valve kan) is het mis.

We begrijpen de conclusie van de kansspelautoriteit niet en we zijn het er ook niet mee eens.

– Valve

Powered by WPeMatico