Ze hebben het gewoon gedaan, de lapzwansen. Een Europese commissie heeft een wetsvoorstel aangenomen dat het internet zoals we het nu kennen danig zou kunnen verstoren. Normaal gesproken zijn achterlijke wetten het domein van de VS, maar deze keer zijn we er gewoon zelf bij. In de hele aanpassing van het auteursrecht binnen Europa zijn twee artikelen speciaal belangrijk: artikel 11 en vooral artikel 13.

Beide zijn nog geen wet: dat zou pas gebeuren als het Europese parlement er eind dit jaar over stemt en dan moeten de lidstaten het ook nog goed vinden. Hopelijk komen er voor die tijd nog dramatische aanpassingen, want de twee artikelen zouden er samen voor zorgen dat we veel van de dingen die we nu online doen niet meer mogen of kunnen in de toekomst. Het plan is zo slecht dat mensen als Tim Berners-Lee, de bedenker van het internet, met een heel aantal andere belangrijke mensen in de sector een open brief heeft geschreven om de EU duidelijk te maken dat deze regels averechts gaan werken. Maar goed. Waar hebben we het eigenlijk over?

Powered by WPeMatico