Volgens Microsoft wordt de gezichtsherkenning steeds beter in het herkennen van mensen met donkere huidtinten. Het aantal foute gezichtsherkenningen is 20 keer minder geworden voor mannen en vrouwen met een donkere huid. Ook voor vrouwen in het algemeen maakt de gezichtsherkenning negen keer minder fouten.

Gezichtsherkenning bij donkere huid

Uit testen van gezichtsherkenningssystemen van onder andere Microsoft, bleek dat 35 procent van de vrouwen met een donkere huid als man werd gelabeld door het systeem. Hoe kan dit? Dit komt door gelimiteerde datasets. Zo’n systeem leert gezichten te herkennen door te oefenen. Als er relatief weinig donkere vrouwelijke gezichten in een dataset zitten, is de kans groter dat het systeem hier het verkeerde geslacht aan koppelt. Het systeem is zo goed als de data die gebruikt worden om het systeem iets te leren. Als de data, de gezichten om het systeem te trainen, bias bevatten, zal het systeem deze bias ook overnemen.

Verbetering gezichtsherkenning

Het systeem om gezichten te herkennen is sterk verbeterd. Dit komt doordat het systeem getraind is met meer diverse datasets. Verschillende huidtinten, maar ook factoren zoals kapsel en sieraden zijn meegenomen. Zo leert het systeem meer verschillende huidtypen te onderscheiden.

De verbetering is technisch gezien een prestatie, maar er is ook kritiek en scepticisme over het systeem. Waar gaat dit toegepast worden? Microsoft werkt samen met ICE (US immigration and Customs Enforcement), en mensen vragen zich af hoe gezichtsherkenning van de huidskleur een rol speelt in deze samenwerking. Microsoft heeft verklaard dat “het niet toegepast wordt om kinderen en ouders te scheiden bij de grens”. Waar het wel voor gebruikt wordt, is een raadsel.

[Afbeelding © Santiago Silver – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico