Hij is alweer een tijdje terug: de Gulden. Niet als fysiek geld (Sorry Thierry en Geert) maar wel als cryptovaluta. Och, daar gaan we weer, hoor ik je al denken. De zoveelste cryptovaluta, maar dan met Nationalistisch bijsmaakje. Daar is iets voor te zeggen, maar de Groningse bedenkers van de Gulden willen in elk geval niet de zoveelste Bitcoin-kloon zijn.

De munt bestaat zoals gezegd al even, maar vandaag krijgt de achterliggende technologie een upgrade. Het probleem bij veel cryptovaluta zoals Bitcoin is het proof of work-systeem. De mensen die met hun systemen alle transacties op de blockchain valideren (de mijners) moeten om dat te doen een steeds moeilijker wordende puzzel oplossen, wat een hoop computerkracht (en dus energie) kost. De Gulden heeft een nieuw systeem dat Pow² heet en er voor moet zorgen dat er minder bevestigingen nodig zijn om een transactie veilig te laten doorgaan. Dat zou beduidend minder slecht voor de planeet moeten zijn.

Powered by WPeMatico