Het International Space Station krijgt er dit weekend een vliegende assistent bij: CIMON (Crew Interactive MObile companioN). Dat is een AI die door IBM’s Watson supercomputer wordt gerund en die in de vorm van een afgeplatte bol mee gaat zweven in de ruimte. De assistent is zo groot als een volleybal en heeft zoals je kunt zien een display aan de voorkant, om het allemaal wat menselijker te maken. Alles bij elkaar weegt het ding vijf kilo, maar gewichtloosheid zorgt er voor dat dit geen probleem is.

De beweging van CIMON wordt geregeld door een veertiental ventilatoren die er voor zorgen dat de ‘robot’ elke kant uit kan bewegen binnen het ruimtestation zonder hulp van derden. Het betekent ook dat ‘ie zich naar een astronaut toe kan draaien als ‘ie aangesproken wordt en zelfs ja en nee kan schudden, voor het geval er nonverbaal gecommuniceerd moet worden omdat een astronaut in de ruimte buiten het station is en de audio-verbinding wegvalt of niet goed is.

Powered by WPeMatico