Op de populariteit van e-bikes zit voorlopig nog geen rem. Fietsen die de fietswinkel verlaten zijn steeds vaker e-bikes: cijfers over 2018 laten zien dat 1:3 fietsen een e-bike is. En het zijn echt niet altijd de senioren die ermee naar buiten wandelen, zo vertelt e-bikespecialist Stella. Hoewel het imago van seniorenfiets nog enigszins aan de e-bike kleeft, hebben ook steeds meer forenzen deze fiets ontdekt.

Fietsen op een e-bike voelt alsof je altijd de wind in de rug hebt. Je moet gewoon zelf trappen, maar het gaat een heel stuk makkelijker. Dus stel je eens voor dat je altijd met de wind in je rug naar je werk kunt fietsen, dat is toch fijn? Zo heb je geen last van files, je hebt twee keer per dag een gezonde inspanning en fietsen op een e-bike is beter voor het milieu dan de auto. We zitten overdag al genoeg, dus twee keer per dag een ritje op de fiets is voor iedereen goed. Er zitten simpelweg zoveel voordelen aan.

Maak kennis met fietssnelwegen in Nederland

Fietssnelwegen zijn een nieuw fenomeen in Nederland. En de naam vertelt je eigenlijk al precies wat het is: een snelle weg voor fietsers. Op deze fietssnelwegen staan geen verkeerslichten en dus kan het verkeer lekker doorrijden. Ook zijn ze voorzien van een goed geasfalteerd wegdek, zodat je met de fiets zonder obstakels lange afstanden kunt afleggen.

Voor e-bikes zijn deze fietssnelwegen een verademing. In Nederland zijn er al een tiental fietssnelwegen – ook wel snelfietsroutes – te vinden en ook liggen er een hoop plannen om op andere delen deze paden aan te leggen of uit te breiden. De meeste routes lopen tussen steden, zodat het voor forenzen interessant wordt om op deze manier naar het werk te reizen. Het fileprobleem in Nederland speelt in deze ontwikkeling een belangrijke rol: het is het kabinet er alles aan gelegen om forenzen uit files wil mijden. Het middel – de e-bike – is er al klaar voor, alleen nu moet de infrastructuur in Nederland nog aangepakt worden. En daar wordt dan ook flink in geïnvesteerd.

De provincie Gelderland heeft bijvoorbeeld al jaren fietssnelwegen, om de filedruk rondom de steden Arnhem en Nijmegen te verminderen. In eerste instantie ging het om losse fietssnelpaden, maar inmiddels zijn deze aan elkaar gekoppeld. Voor forenzen in Gelderland is het nu mogelijk om vanuit Zevenaar via Arnhem en Nijmegen naar Wijchen te fietsen.

on my way to A’dam #fietssnelweg #cyclinghighway

Een bericht gedeeld door Joey Kops (@joeykops) op

Powered by WPeMatico