Afgelopen zondag werd de Volvo Ocean Race 2017-2018 in Den Haag afgesloten met een zinderende finale. Team AkzoNobel kwam in de thuishaven als tweede over de finish. Het was voor schipper Simeon Tienpont en zijn bemanning de zesde keer dat zij een podiumplaats behaalde. In het totaalklassement eindigde het Nederlandse team op plaats vier.

Het moge duidelijk zijn dat de Volvo Ocean Race de zwaarste zeilwedstrijd ter wereld is. Alle teams leggen in acht maanden tijd zo’n 83.000 kilometer af. Tijdens deze race stoppen ze in 12 steden verspreid over 6 werelddelen en steken maar liefst 4 van de 5 oceanen over. Dat wil zeggen 24 uur per dag en tot 3 weken aan een stuk, vaak onder ronduit barre weersomstandigheden op de ook nog ruwe zee.

De zeilers worden dus continu fysiek en mentaal uitgeput en moeten de ontberingen 8 maanden lang trotseren. Fysieke en mentale uitputting kunnen de zeilprestaties ook negatief beïnvloeden. Daarom heeft team AkzoNobel tijdens deze editie gebruik gemaakt van SAP-technologie. Met als doel om realtime inzicht in en analyse van biometrische gegevens te hebben en zo meer inzicht te krijgen in de fysieke gesteldheid van bemanningsleden en de raceprestaties te verbeteren.

Meten is weten

In het kader van een innovatieproject heeft SAP negen zeilers van team AkzoNobel uitgerust met speciale horloges. Deze wearables bevatten onder andere een optische hartslagmeter die de hartslag continu monitort, en daarmee ook de hoeveelheid slaap en het calorieverbruik registreert. Er is gekozen voor horloges zodat de bemanningsleden, die deze tot wel drie weken achter elkaar dragen, nauwelijks hinder ondervinden en zich maximaal kunnen richten op het zeilen.

De biometrische gegevens mogen alleen de boot niet verlaten tijdens de race. De data-analyse en interpretatie moeten daarom dus aan boord plaatsvinden. Hiervoor is SAP Leonardo IoT Edge gebruikt, welke draait op een Rasberry Pi. Met deze technologie kan de sensordata zonder internet- of dataverbinding alles verwerken en opslaan. De data worden automatisch gesynchroniseerd als een horloge binnen bereik is van de basis.

We hebben het over een extreem sportevenement dat de nodige gevaren kent,” zegt Patrick van Deven, Managing Director bij SAP Nederland. “Om een podiumplaats te bemachtigen, is meer nodig dan uithoudingsvermogen, perfect teamwork en veel training.

Dankzij real-time inzicht in en analyse van biometrische gegevens kregen de negen bemanningsleden inzicht in hun eigen fysieke gesteldheid en dat van hun team, waardoor zij hun raceprestaties konden verbeteren,” vervolgt Van Deven. “We zijn dan ook erg trots dat team AkzoNobel maar liefst zes keer een podiumplaats heeft weten te behalen, en daarbij ook het Volvo Ocean Race 24-uurs record heeft verbroken.

Powered by WPeMatico