De natuur is een inspiratiebron voor techniek. Dit staat bekend als biomimicry. De eerste vliegtuigen waren al gebaseerd op vogels. Wetenschappers kunnen ook veel leren van het dierenrijk bij het ontwikkelen van robots.

Van de bever bijvoorbeeld. Aan de universiteit van Buffalo hebben ze een robot gebouwd die geïnspireerd is op de bever. Het biologische fenomeen van hoe bevers dammen bouwen, is meegenomen bij het ontwikkelen van de robot. Deze robot kan hierdoor over ongelijk terrein met obstakels rijden.

De bever die een robot werd

Een bever bouwt zijn dam om bewegend water tegen te houden. Dit doen ze niet met een voorbedacht plan, maar door indirecte coördinatie. Dit proces heet ‘stigmergie’. Dieren werken indirect samen, maar hebben daar geen communicatie of plan voor nodig. Termieten laten bijvoorbeeld ergens een modderbal achter met feromonen. Andere termieten die door de feromonen aangetrokken worden, laten op dezelfde plek ook hun modderballen achter. Zo ontstaat een groot termietennest.

Powered by WPeMatico