Bij MIT zijn wetenschappers een apparaat aan het ontwikkelen waarmee mensen hun slaap kunnen sturen en zelfs hun dromen zouden kunnen controleren. Dit apparaat is de Dormio en is gericht op een specifiek moment in de slaapcyclus: de sluimerfase, ofwel de hypnagogia.

Hypnagogia

In deze slaapfase zit je tussen wakker zijn en slapen in. Hierin kun je hallucinaties en micro-dromen ervaren. Je kunt in deze fase conversaties voeren die je je niet meer kunt herinneren als je wakker bent. In deze fase wordt je creativiteit geboost. Grootheden zoals Thomas edison gebruikten deze fase om tot nieuwe inzichten te komen. Zij hielden een stalen bal of ander object in hun hand, en als ze in de REM slaap kwamen, zou de bal vallen, waarmee ze zichzelf dan wakker maakten.

Dormio

Dormio werkt ook op deze manier. Het apparaat zit vast aan de hand en lijkt op een handschoen. De sensoren kunnen detecteren wanneer iemand de staat van hypnagogia bereikt. Dit weten ze door lichamelijke signalen te tracken, zoals de spierspanning en hartslag. Het systeem kan ook vaststellen wanneer iemand deze fase verlaat en in een diepere slaap raakt. Als dit gebeurt, worden er door een robot woorden opgenoemd om de persoon weer terug in de hypnagogia fase te krijgen. Deze woorden kunnen ook daadwerkelijk in een droom voorkomen.

Powered by WPeMatico