Als je dacht dat Facebook de duivel was met het rondstrooien van onze data hebben we nog een leuke voor je. Volgens de WSJ laat Google – in tegenstelling tot wat ze publiekelijk hebben gezegd – verschillende softwaremakers de inboxen van onze Gmail-adressen ‘scannen’. Bepaalde app-ontwikkelaars mogen de emails lezen om nieuwe app features of services te ontwikkelen. Het grootste gedeelte van dat lezen gebeurt door software, maar in sommige gevallen zijn er gewoon mensen wiens taak het is om de mails te lezen.

Als voorbeeld wordt het bedrijf Return Path gegeven, die de inbox van meer dan twee miljoen gebruikers konden lezen en waarbij meer dan 8000 ongeredigeerde emails gelezen werden door werknemers. Andere marketingbedrijven en app-makers hadden hetzelfde soort toegang. Het gaat dat vooral om apps die prijzen vergelijken, geautomatiseerde reisplanners en vergelijkbare tools. Het lastige is dat je als gebruiker geen idee hebt van welke emails gelezen worden, waar op wordt gezocht en wat er verder nog met de informatie gedaan wordt. Zelfs als het allemaal niet zo veel inbreuk maakt op je privacy is het vervelend, want je hebt er als gebruiker geen zicht op.

Geniepig scannen de norm

Je zou kunnen zeggen dat het wel te verwachten was dat Google ontwikkelaars toegang zou geven tot onze inboxen. Gmail is niet voor niets gratis: je betaalt met je data. Het is alleen een beetje irritant omdat Google vorig jaar bezweerde dat ze zouden ophouden met deze praktijken. Er werd toen gezegd door Google dat advertenties zouden worden gebaseerd op de instellingen van gebruikers, zodat onze mails niet meer gescand hoefden te worden. Toen zijn ze er gemakshalve dus bij vergeten te zeggen dat het scannen gewoon zou doorgaan ten bate van app-makers. Google zegt dat de eigen werknemers zo goed als nooit mails lezen, en dan alleen als er toestemming is gegeven en er een noodzaak is. Waarom zouden diezelfde regels dan niet op gaan voor de databedrijven en appmakers?

Het ergste is dat Google niet eens alleen staat in deze praktijken. Microsoft en Verizon’s Oath Communications doen het ook, waarbij het verschil wel is dat gebruikers uitdrukkelijk toestemming moeten geven om het scannen toe te laten. Wat blijkt? Het scannen van emails is standaard in de industrie. Het is één van de best bewaarde geheimen tot nu toe, maar het komt blijkbaar overal voor, zo blijkt uit interviews met meer dan 25 mensen die in de app- en data-industrie werken.

Nu dat het een bekend verhaal is kunnen we zien of Google er iets mee gaat doen, maar uiteindelijk doen ze niets illegaals: we hebben er allemaal mee ingestemd toen we de user agreement ongelezen hebben goedgekeurd bij het aanmelden. Niet alleen bij Gmail zelf trouwens: de apps die zich in je inbox hebben gewurmd hebben je ook om toestemming gevraagd, maar in veel gevallen wel in dezelfde (ongelezen) algemene voorwaarden.

[Afbeeldingen © Sergey Nivens – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico