In Nederland hebben we door de bank genomen prima internet. De gemiddelde snelheid ligt hoog, het is prima te betalen en er is bijna geen enkele plek waar het niet op één of andere manier te krijgen is. De overheid wil echter dat irritante woord ‘bijna’ uit de vorige zin slopen, want er is nog steeds zo’n drie procent van de Nederlanders die geen of heel traag internet hebben. Daar zou in 2025 al verplicht een einde aan moeten komen, maar die termijn is nu vervroegd naar 2023, dus over vijf jaar.

Zoals je zou verwachten is een groot gedeelte van die drie procent die nog aangelegd moet worden in de buitengebieden van ons land te vinden. Er wordt niet snel kabel getrokken naar een gebied waar maar een handjevol mensen wonen, want dat is economisch niet rendabel. Daarom heeft het kabinet in het vandaag gepresenteerde Actieplan Digitale Connectiviteit gezegd dat het makkelijker wordt voor gemeenten en provincies om financiële steun te verlenen voor de aanleg naar juist die gebieden.

Er kunnen geen burgers en bedrijven worden achtergelaten en verstoken blijven van wat inmiddels een basisbehoefte is voor deelname aan de economie en maatschappij.

– Actieplan Digitale Connectiviteit

Powered by WPeMatico