Facebook heeft zijn privacybeleid aangepast na onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens. CEO Mark Zuckerberg gaf eerder aan dat ze er alles aan doen om in lijn met de nieuwe Europese wetgeving omtrent privacy (AVG) te handelen. Ze hebben naar aanleiding van dit onderzoek meer verduidelijkt hoe informatie van gebruikers wordt verzameld, waar dit voor gebruikt wordt en wie er toegang tot hebben.

Als het om privacy gaat, zijn alle ogen op Facebook gericht, mede door het Cambridge Analytica-schandaal. De Europese waakhonden zitten Facebook op de vingers, want uit een nieuw onderzoek moet blijken of Facebook zich aan de nieuwe Europese privacywet houdt. Het onderzoek zal gedaan worden in Ierland, aangezien de hoofdvestiging van Facebook in Dublin gevestigd is. Welke vragen de waakhonden precies hebben, is nog niet bekend. Het onderzoek is nog niet officieel gestart, maar volgens de Autoriteit Persoonsgegevens gaat dat wel gebeuren.

Maatregelen Facebook privacy

Facebook laat weten de hulpmiddelen en het beleid verbeterd te hebben om meer transparantie te bieden en om mensen meer controle te geven over de informatie die ze op Facebook delen. Vorig jaar kwam de Autoriteit Persoonsgegevens tot de conclusie dat Facebook in strijd met de privacywet handelde. Gebruikers wisten niet wat er precies met hun gegevens gebeurde, deelde meer informatie met adverteerders dan ze zeiden en het was niet duidelijk hoe het surfgedrag van gebruikers in kaart werd gebracht. Daarnaast gebruikte Facebook informatie over de seksuele geaardheid van gebruikers om zo gerichte advertenties te laten zien. Op aandringen van de Europese waakhond is Facebook hiermee gestopt.

Of Facebook wel of niet voldoet aan de AVG, zal moeten blijken uit het nieuwe onderzoek. Wat in ieder geval wel duidelijk is, is dat Facebook stappen heeft genomen om gegevens van gebruikers beter te beschermen. Of beter ook genoeg is, dat zal de tijd uitwijzen.

Powered by WPeMatico