Vandaag werd er gestemd in het Europese parlement over één van de meest schadelijke wetten voor het internet die de EU ooit zou kunnen aannemen. De herziening van het copyright stond op het programma en een aantal van de concept-artikelen stootten zo’n beetje iedereen die verstand heeft van het internet tegen de borst. Het hele verhaal staat hier, maar in het kort zou het betekenen dat er een soort censuurfilter over het net gelegd zou worden binnen Europa, waar we als gebruikers veel last van zouden hebben en dat de bestaande grote bedrijven alleen maar steviger in het zadel zou zetten.

Een commissie heeft het wetsvoorstel wel aangenomen, maar vandaag moest er door het voltallige Europese parlement gestemd worden over hoe het verder gaat met dit concept. Specifiek was het punt van discussie of de wet zoals geschreven gebruikt zou kunnen worden als onderhandelingspositie van de EU ten opzichte van alle belanghebbende partijen waaronder de lidstaten. Vanwege de grote tegenstand die van alle kanten is gekomen was de verwachting al dat dit niet zou gebeuren. De plenaire stemming waarbij 700+ parlementariërs hun mening daarover moesten geven wees dat ook uit: de huidige conceptwet moet op de schop.

We streven naar een oplossing waarbij journalisten en andere makers eerlijk beloond kunnen worden, en een nieuw publiek kunnen bereiken, zonder dat er negatieve gevolgen zijn voor de vrijheid van meningsuiting online. In Europa is er geen plaats voor een censuurfilter.

– Marietje Schaake, Europarlementariër D66

Powered by WPeMatico