Morgen is de laatste schooldag voor scholen in de regio Zuid. Zoals gebruikelijk kiezen ook dit jaar weer veel Nederlanders voor een vakantie naar een zonnig oord buiten de Europese Unie. Favoriet hierbij is Turkije, gevolgd door de Nederlandse Antillen. En ook Kaapverdië doet het goed.

Maar hoewel bijna de helft van alle reizigers kofferruimte vrijhoudt voor het aankopen van ondermeer souvenirs, is er nog veel onwetendheid over wat er nu wel of juist niet mee mag door de Nederlandse Douane. Iets waar we nog best vaak over twijfelen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van de Douane.

Om wat meer duidelijkheid te bieden is de Nederlandse Douane daarom gestart met een zomercampagne. Via een app check je snel en eenvoudig per bestemming wat je wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland.

Exotische souvenirs en aankopen

Je ziet ze steeds vaker terug als woonaccessoire: schoongemaakte en sierlijk bewerkte dierenschedels van bijvoorbeeld een koe of buffel. Maar of je dit nu wel of niet mee naar huis mag nemen uit Indonesië is een lastige vraag. Zo blijkt uit een peiling onder Nederlanders die een of meerdere bestemmingen uit de top-10 reisbestemmingen hebben bezocht. Ruim 80% van de Nederlanders denkt dat dit niet mag, maar dit mag gewoon mits deze goed is schoongemaakt.

Ook over de vraag of een literfles Mexicaanse Mezcal met de bekende worm mee naar huis mag is veel twijfel. 67,7% denkt dat dit niet mag. Dit mag wel omdat een worm geen bedreigde diersoort is.

Wie in New York een nieuwe pro tablet of laptop koopt met een aankoopwaarde boven de € 430 kan juist niet zomaar langs de Douane lopen. Deze hoor je aan te geven en je moet hier belasting over betalen. Slechts 32,2% van de Nederlanders is hiervan op de hoogte.

Verboden flora en fauna - koraal
Verboden om mee te nemen: Koraal.

Powered by WPeMatico