Elk jaar, aan het einde van de maand mei, vindt in Italië het prestigieuze evenement Concorso d’Eleganza Villa d’Este plaats. Een chic hotel en een luxe villa aan het Comomeer vormen het decor van een bijzondere auto- en motorshow, die een beperkte groep deelnemers de kans biedt om hun geliefde voertuig aan het publiek te tonen en misschien zelfs één van de felbegeerde prijzen te bemachtigen. De editie van dit jaar draaide om het thema ‘Hollywood on the lake’.

Wat is het Concorso d’Eleganza Villa d’Este?

Een ‘Concorso d’Eleganza’; de naam verraadt eigenlijk al dat het hier niet om een gewone, commerciële autoshow gaat. Het jaarlijks terugkerende evenement straalt op alle denkbare manieren prestige uit. Natuurlijk trekken vooral de auto’s en motoren die meedoen aan deze schoonheidswedstrijd de aandacht. Tijdens het evenement kunnen zo’n 50 originele, tot in de puntjes verzorgde historische auto’s bewonderd worden, evenals zo’n 30 motoren en zijspanmotoren. Verder krijgen verschillende autoproducenten de kans om hun nieuwste prototype of concept-voertuig in de schijnwerpers te zetten, zoals vorig jaar het geval was bij de BMW Motorrad Concept Link.

Maar het Concorso d’Eleganza dankt haar imago niet alleen aan de parels op wielen die er gepresenteerd worden. De setting waarin het spektakel plaatsvindt is ook op zijn minst indrukwekkend te noemen. Direct aan het Comomeer, in het plaatsje Cernobbio, ligt het Grand Hotel Villa d’Este. Dit vijfsterrenhotel ademt klasse en vele grootheden brachten hier al de nacht door. Samen met het eveneens imponerende Villa Erba, vormt Villa d’Este het kenmerkende decor van het concorso. Wat het evenement ook extra flair geeft, is de exclusiviteit ervan: slechts een beperkte groep auto- en motor-eigenaren mag deelnemen aan de show. Tel daar nog eens bij op dat het Concorso d’Eleganza al sinds 1929 jaarlijks plaatsvindt, en de Italiaanse legende is compleet.

Editie 2018: Hollywood on the Lake

De meest recente editie van het Concorso d’Eleganza Villa d’Este vond plaats in het weekend van 26 en 27 mei. Elk jaar staat het evenement in het teken van een bepaald thema en dat was dit jaar ‘Hollywood on the Lake’. In de praktijk betekende dit: een decor in Hollywood-stijl, bezoekers die gekleed waren als filmsterren, en de aanwezigheid van auto’s die ooit zelf schitterden op het witte doek. Gebruikelijk is dat de deelnemende voertuigen ingedeeld worden in verschillende categorieën. Bij de auto’s die aan deze editie deelnamen, paste de organisatie de volgende classificatie toe:

A. The Titans: Dirt, Dust and Danger (1900 – 1939)
B. From Manhattan to Mayfair: The Golden Age of Motoring Opulence (1918 – 1939)
C. Shaped by the Wind: Grandes Routières of the Art Deco Era (1925 – 1940)
D. New World, New Ideas: The Story of the GT (1945 – 1965)
E. Speed Meets Style: The Flowering of the Sports and the Racing Car (1950 – 1970)
F. Perfectly Preserved: Automotive Archaeology (1900 – 1980)
G. Hollywood On The Lake: Stars of the Silver Screen (1920’s to 1930’s)
H. When Sex Was Safe and Racing Was Dangerous: Formula One! (1950 – 1988)

Het is natuurlijk altijd fijn om te ervaren dat jouw grote trots op wielen the centre of attention is, maar het wordt nog interessanter als er ook nog iets te winnen valt. De vakjury bekroonde een zilverblauwe Ferrari 335 Sport uit 1958 tot ‘Best of Show’. De eigenaar van dit racemonster, de Oostenrijkse Andreas Mohringer, ontving daarom een felbegeerde ‘Trofeo BMW Group’. Ook werd hem een speciaal horloge overhandigd: de Lange 1 Time Zone “Como Edition”. Dit horloge is ontworpen door het gerenommeerde horlogemerk A. Lange & Söhne, dat sinds 2012 hoofdpartner van het Concorso d’Eleganza Villa d’Este is en waarvan de reguliere modellen onder meer bij chrono24 te koop zijn.

Behalve de vakjury, mocht ook het publiek haar stem uitbrengen. De toeschouwers bleken een andere voorkeur te hebben en zorgden ervoor dat de Zwitserse Albert Spiess, eigenaar van een Alfa Romeo Stradale 33/2 uit 1968, een ‘Coppa d’Oro Villa d’Este’ ontving. Verder waren er nog diverse andere prijzen te verdienen, zoals de ‘Trofeo BMW Group Ragazzi’ – uitgeloofd door toeschouwers van onder de 16 – en een design award voor concept cars en prototypes. De onderstaande video vat het Concorso d’Eleganza van 2018 nog eens visueel samen.

Powered by WPeMatico