Volgens de Washington Post heeft Twitter de afgelopen twee maanden al zo’n 70 miljoen accounts opgeschort. Dit hebben ze gedaan om trollen en bots tegen te gaan, die vaak op Twitter verschijnen. Op deze manier willen ze het platform opschonen.

Fake news op Twitter

Door accounts weg te halen waarvan vermoed wordt dat het bots of trollen zijn, wil Twitter fake news de das omdoen. Deze bots, of geautomatiseerde accounts die op commando berichten kunnen retweeten of liken, hebben vaak als doel om de publieke opinie te beïnvloeden. Ze kunnen gebruikt worden om fake news te verspreiden. Twitter wil hiermee niet de publieke conversatie op het platform stoppen, maar wel veiligheid voorop stellen. Het zal wel steeds moeilijker worden voor Twitter om bots te vinden, want de makers van de bots passen hun methodes snel aan om moeilijker vindbaar te zijn.

Twitterbots, hoe worden ze opgespoord?

In een blogpost van Yoel Roth en Del Harvey wordt beschreven hoe Twitter trollen en bots aanpakt. Machine learning tools kunnen spammende accounts opsporen en hier actie tegen ondernemen. De focus ligt op het actief uitschakelen van zulke accounts. Twitter wil op deze manier ervoor zorgen dat deze accounts door zo min mogelijk gebruikers gezien wordt.

Verdachte accounts worden bijvoorbeeld op ‘alleen lezen’ gezet. Daarna moet er een handeling verricht worden, zoals het bevestigen van een telefoonnummer. Ook bij het inloggen gaat Twitter dit vragen. Verder zoeken ze uit welke accounts automatisch ingeschreven zijn op Twitter. Dit kunnen bots zijn. Verder gebruikt Twitter ook een detectiesysteem die verdacht twittergedrag in kaart brengt. Zulke gedragingen zijn bijvoorbeeld veel tweets met dezelfde hasthags of dezelfde mentions zonder hier een antwoord van te krijgen. Hierna vragen ze dit account bijvoorbeeld om het wachtwoord te resetten.

Hoe goed de beveiliging van social media ook zal worden, we zullen ook zelf kritisch moeten blijven op de content die we lezen. Als je alles moet geloven wat je leest, zou de wereld er heel anders uitzien.

Powered by WPeMatico