De polaroid camera. De laatste tijd is hij weer razendpopulair. Een foto nemen en dan maar zien of hij gelukt is. De foto-afdruk rolt direct uit de camera, dus verwijderen gaat niet als je hem niet zo leuk vond. Dit heeft wel iets: spontaan en nostalgisch.

Dan Macnish, een Australische designer en engineer, tilt het polaroid-idee naar een compleet nieuw niveau. Deze beste man probeerde neurale netwerken voor objectherkenning te combineren met polaroid foto’s. En met resultaat. Hij ontwikkelde ‘Draw This’, een polaroid camera die cartoons tekent.

Draw This

Het werkt als volgt. Je richt de camera ergens op, neemt een foto en er komt een tekening uitgerold. Wat er precies voor tekening uit de camera komt, is een verrassing. De camera maakt namelijk de beste interpretatie van de foto. Hierdoor zie je nooit de oorspronkelijke foto.

Het klinkt zo simpel, een tekening in plaats van een foto. De techniek die erachter schuilt, is allesbehalve simpel. Dan Macnish legt uit dat de camera een mix is van neurale netwerken voor objectherkenning, de dataset van ‘quickdraw’, een warmte-printer en een Raspberry Pi. Dit laatste is een kleine computer waar je mee kunt programmeren.

Hij liet objecten in een afbeelding herkennen door de computer. De categorieën met tekeningen van de dataset van quickdraw werden gekoppeld aan de categorieën van de afbeeldingen. Met coderen kreeg hij het voor elkaar om de camera zijn werk te laten doen.

Powered by WPeMatico