Microsoft kondigde in een blog aan dat ze een nieuwe, kleinere en goedkopere variant van hun Surface tablet/computer gaan uitbrengen. Het heet de Surface Go en is een 10-inch ultralicht (500 gram) apparaat dat wel genoeg power moet hebben om volledige desktop-applicaties te kunnen draaien. Het ziet er verder precies uit als een Surface Pro, maar dan een stukje kleiner.

Wat zit er verder nog op? Een 8 Megapixel camera achter en 5 Megapixel camera voor, een infraroodcamera voor gezichtsherkenning, een MicroSD slot voor extra opslag, een koptelefoonaansluiting en één USB-C aansluiting. Die hoef je niet te gebruiken voor het opladen, want daarvoor heeft de Go nog een aparte Surface Connect-aansluiting. Die zorgt voor communicatie met een eventuele dock. Wel interessant: er zit ook een ‘nearfield’ sensor in die gebruikt kan worden om bepaalde zaken draadloos te scannen.

Aan de binnenkant moet de Go het doen met een Intel Gold processor (de 4415Y om precies te zijn) met een Intel HD 615 GPU. Er zitten geen ventilatoren in de Go, wat het volgens Microsoft niet alleen een stiller apparaat maakt, het zorgt ook voor die hele lichte 500 gram aan gewicht. Geheugen kan tot 8 GB gaan en opslag kan tot 256 GB, maar dat zijn niet de startopties: die zijn 4/64 GB. Met de SD-kaart is de opslag uit te breiden, dus dat is niet zo’n probleem. De resolutie van het scherm is 1800×1200 pixels en zoals je zou verwachten bij een mobiel apparaat is er ook plek voor een simkaart zodat je overal van 4G gebruik kunt maken.

Op zich allemaal genoeg, maar wat betekent dat allemaal voor de gebruiksduur? Microsoft claimt dat een Surface Go tot negen uur lang mee kan op een volle batterij en dat er vanwege een smart charging-systeem binnen twee uur van 0 naar 100 procent geladen kan worden. Dan kun je ook nog gewoon gebruik maken van de 4G

Powered by WPeMatico