Een voormalig engineer bij Apple, heeft fabrieksgeheimen gestolen. Deze engineer werkte voor Apple aan het project van zelfrijdende auto’s. Hij wilde ermee weg, naar een Chinese auto start-up. Vlak voordat hij met de geheimen de lucht in ging, werd hij aangehouden, op het vliegveld van San Jose, in Californië.

Apple’s autonome auto

Mr. Zhang werkte sinds 2015 voor Apple om software en hardware te ontwikkelen voor Apple’s project van de autonome auto. In april dit jaar kondigde de engineer aan voor de Chinese start-up Xiaopeng Motors te gaan werken.

Zijn supervisor rook onraad. Zhang leverde zijn werktelefoons en laptops in. Daarna werden zijn netwerkactiviteiten bekeken en een voerde Apple een forensische analyse uit op zijn werkapparaten. Sterker nog, zijn activiteiten op de Apple campus werden ook getraceerd. Het beveiligingsteam vond, na melding van de supervisor, dat Zhang veel pagina’s met informatie had gedownload van geheime databases en hardware van Apple’s autonome auto lab. Zijn netwerkactiviteiten waren veel hoger in vergelijking met de twee voorgaande jaren.

Verdachte handelingen

Op beeldmateriaal zagen beveiligers dat Zhang eind april, vlak voordat hij weg zou gaan, dat hij het lab verliet met een toetsenbord, kabels en een grote doos. Apple heeft Zhang hier een aantal dagen later mee geconfronteerd in een gesprek. Zhang gaf toe data te hebben gedownload en items te hebben gewist. Na het doorzoeken van zijn laptop, bleek dat hij 40 GB aan data had, waarvan 60 procent ‘zeer problematisch’ te noemen was volgens het forensische team. Zhang beweerde voor Xpeng te werken. Hij werd vrijwillig verwijderd bij Apple.

Eind juni is hij ook ondervraagd door de FBI, waar hij hetzelfde vertelde als tegen Apple. Op 7 juli merkte de FBI op dat hij een ticket naar China had geboekt. Na de beveiligingscheck op het vliegveld van San Jose werd hij opgepakt. De gevolgen voor deze boef zijn niet mis. Hij kan tien jaar gevangenisstraf krijgen en een boete van 250.000 dollar krijgen als hij schuldig wordt bevonden.

Powered by WPeMatico