TicketSwap, airbnb, booking.com, Catawiki en Blendle. Allemaal voorbeelden van populaire online marktplaatsen waar gretig gebruik van wordt gemaakt. Naast de bekendere online platforms, zijn er nog honderden online platforms en marktplaatsen, waaronder veel startups. Ze schieten als paddestoelen uit de grond en zien hun kans schoon. Wat maakt online marktplaatsen zo populair?

Onderzoek Stripe

Stripe software platform voor online betalingen, deed onderzoek naar de rol van online marktplaatsen en platforms in Nederland. Stripe is een jaar geleden gelanceerd. Veel startups zijn al overgegaan naar het bedrijf, zoals TicketSwap en Blendle. Uit het onderzoek blijkt dat we niet alleen kopen via online marktplaatsen, maar ook verkopen. Zo’n drie op de tien Nederlanders (28%) heeft ooit iets via een online marktplaats aangeboden of verkocht.

Deelnemers aan het onderzoek waren ervan overtuigd dat online marktplaatsen goed zijn voor de economie. Het verhoogt de concurrentie tussen bedrijven, kleine ondernemingen kunnen meer klanten bereiken en consumenten hebben meer keuze in producten en diensten.

Populaire online platforms bevinden zich vooral in de E-commerce, hotelbranche en bezorgdiensten. Mensen maken veelvuldig gebruik van online marktplaatsen, maar we zijn wel kritisch.

Consumenten stellen wel eisen en voorwaarden aan online platforms, zoals veiligheid, gemak en snelheid. Nederlandse platforms die hun klanten dat bieden, bijvoorbeeld met makkelijk en veilig betalen, zullen optimaal profiteren van de kansen die de groei van de online economie biedt.

– Duco van Lanschot

Powered by WPeMatico