Exoskeletten zijn overal in de natuur te vinden. Het is een omhulsel dat het lichaam van een dier beschermt. Het uitwendige skelet is van hard materiaal, zoals een kalkskelet van een slak. Deze bescherming kan ook kunstmatig bij mensen worden toegepast, zoals ortheses, om de ledematen of ruggengraat te ondersteunen.

Exoskelet in de bouw

TNO wil onderzoeken of exoskeletten ingezet kunnen worden bij werknemers in de bouw. Aangezien dit een fysiek zwaar beroep is, komen ziekte of arbeidsongeschiktheid vaak voor. In samenwerking met de Universiteit Twente gaat TNO onderzoeken of een exoskelet of exosuit bouwvakkers kan beschermen, zodat ze langer en in goede gezondheid hun werk kunnen uitvoeren. Bewegingswetenschappers zullen eerst analyses maken op de bouwplaats zelf: hoe ziet het werkproces eruit? Wat zijn fysieke knelpunten?

Vervolgens zal het exoskelet gemaakt worden ter ondersteuning van de rug, armen en schouders. Deze worden daarna getest op verschillende bouwplaatsen. Eind september worden de eerste resultaten verwacht.

Exoskelet bij de brandweer

Niet alleen in de bouw kan een extra beschermlaag van pas komen, ook voor brandweermannen kan hiermee een last van de schouders vallen. De hele outfit van een brandweerman weegt ongeveer twintig kilo, exclusief het gewicht van de brandslangen en gereedschap. In totaal kan dit tot veertig kilo oplopen. En dan daarmee trappen beklimmen: ga er maar aanstaan.

exoskeleton brandweer
©Trigen Automotive

Powered by WPeMatico