Korrelige foto’s door lage belichting zijn eeuwig zonde. Korte sluitertijden en een kleine lensopening kunnen ook tot korrelige foto’s leiden. Deze foto’s kun je weggooien, of bewerken tot iets wat uiteindelijk nog steeds geen mooie foto oplevert. Onderzoekers hebben een systeem met AI bedacht om de ruis uit de foto’s te halen.

Artificial intelligence en foto’s

Onderzoekers van Nvidia, Aalto University en MIT hebben een computer getraind om een korrelige foto weer goed te maken. Het enige wat hiervoor nodig is, is de originele foto en software.

Er bestond al artificial intelligence die zulke foto’s konden verbeteren, maar hiervoor waren dan een korrelige én een niet-korrelige foto nodig. De AI van Nvidia heeft alleen een korrelige foto nodig om er daarna een zuivere foto van te maken.

Computer trainen met input

Voordat een computer zélf iets kan, moet hij getraind worden met input. De onderzoekers hebben 50.000 paren van afbeeldingen als input ingevoerd in de computer. Elk paar was dezelfde foto, maar met een verschillend patroon van korreligheid, die aangepast is met software. De originele foto diende dan als vergelijkingsmateriaal. Er zijn geen foto’s met lage zuiverheid gebruikt, dus ze waren allemaal korrelig. De computer zag dan ook nooit een foto met weinig ruis.

noise-photo
©Nvidia

Powered by WPeMatico