Associated Press heeft een diepgravend onderzoek gedaan naar de locatievoorzieningen van Google en daar kwam een schokkende conclusie uit: Google trackt je locatie via een iPhone of Android toestel altijd, zelfs als je expliciet geen toestemming hebt gegeven om je locatie door te geven. Nadat Google’s locatievoorzieningen in Amerikaanse strafzaken werden gebruikt om te kijken waar verdachten op een bepaald moment waren is er een ‘pauzeknop’ gekomen voor wat Google de Location History noemt. Dat zou er voor moeten zorgen dat Google niet weet waar je geweest bent. Maar zelfs als je dat doet blijven verschillende Google-apps opslaan wanneer je waar was.

Dat gebeurt op verschillende manieren. Elke keer als je Google Maps opent wordt er een snapshot gemaakt van waar je bent en automatische weer-updates op Android-toestellen doen hetzelfde, zij het iets minder specifiek. Maar zelfs compleet willekeurige zoekopdrachten zoals ‘chocolate chip cookies’ zorgden ervoor dat de locatie van waaruit gezocht werd opgeslagen werd in de Google account in kwestie, zo bleek uit het onderzoek.

Veel ‘slachtoffers’

Het komt er op neer dat ongeveer twee miljard mensen met Android-toestellen en enkele honderden miljoenen mensen met iPhones die Google maps of search gebruiken te maken hebben met dit probleem. Google maakt veel gebruik van locatiedata voor het targeten van advertenties en dus is het belangrijk voor het bedrijf dat zo veel mogelijk mensen hun locatie delen. Dat verklaart misschien ook waarom het hele systeem volstrekt ondoorzichtig is en het delen van data standaard op ‘aan’ staat.

Dit is trouwens een andere situatie dan de Android-telefoons die structureel locatiedata doorstuurden naar Google, want die data wordt inmiddels niet meer doorgestuurd. Google zei ook die data niet te gebruiken, en de locatiedata waar het hier om gaat wordt zeker wel door het bedrijf gebruikt.

google-pauze-settings

Powered by WPeMatico