Hoverboards zijn misschien wel het nieuwe skeeleren. Ook airwheels en elektrische skateboards zie je steeds vaker door de straten scheuren. Pas wel even op met zo’n ding, want schade wordt vaak niet gedekt door de verzekering. Dit blijkt uit een onderzoek van Independer.

Schade door hoverboards

Bijna eenderde van de verzekeraars biedt geen aansprakelijkheidsdekking voor hoverboards. Andere verzekeraars zijn iets milder, maar stellen alsnog eisen waaraan het board en bestuurder moeten voldoen om verzekerd te zijn. ABN Amro dekt de aansprakelijkheid, zolang je met je hoverboard niet sneller dan 16 kilometer per uur hebt gereden. Reaal dekt de schade tot een snelheid van zes kilometer per uur. Deze verzekeraar legt er nog een eis bovenop: de schade is alleen gedekt op eigen terrein, niet op de openbare weg.

Verzekering

Er zijn ook verzekeraars die het van de leeftijd van de bestuurder laten afhangen. Zo dekt ZLM alleen de schade als het door een kind gemaakt is. Zij zien een hoverboard in dat geval als kinderspeelgoed.

Niet onterecht, dat veel verzekeraars niets vergoeden of harde eisen stellen om voor dekking in aanmerking te komen. Het rijden op de openbare weg met een gemotoriseerd voertuig zonder stuur is uberhaupt al verboden. Toch groeit de verkoop van hoverboards flink. Volgens Bol.com zijn er dit jaar 137% hoverboards meer verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar.

Let dus even goed op, want naast de schade die je mogelijk zelf moet betalen als je die maakt, liggen boetes voor rijden op de openbare weg tussen de 180 en 360 euro. Voor dat bedrag kun je een tweede hoverboard kopen!

Powered by WPeMatico