Slecht nieuws voor iedereen die gebruik maakt van apps als Tweetbot, Twitterrific, Tweetings, Talon, of een andere app die met ‘T’ begint en je de mogelijkheid geeft om je Twitterfeed(s) te beheren. Overmorgen, 16 augustus, gaat Twitter namelijk hun ‘streaming services’ verwijderen en dat betekent effectief dat die apps allemaal niet meer gaan werken, zo blijkt uit een gezamenlijke website die Apps of a Feather heet.

Het probleem is technisch, maar komt er op neer dat Twitter de manier waarop Tweets naar derde partijen worden doorgestuurd veranderd heeft. Er is een nieuwe API die er voor zorgt dat tweets vanuit Twitter worden gepusht naar de apps, maar daar zit nu een limiet op van maximaal 15 accounts. Bedrijven als Tweetdeck hebben natuurlijk honderdduizenden accounts, maar als ze die allemaal willen ‘doorgeven’ moeten ze daarvoor betalen, en niet zuinig: 2900 dollar per maand voor 250 gebruikers. Dat betekent dus dik 11 dollar per gebruiker per maand, wat betekent dat al die apps hun prijs heel fors moeten gaan verhogen. Volgens hun eigen berekeningen moeten ze minstens 16 dollar per maand per gebruiker gaan vragen om alleen maar kiet te draaien.

Minder functionaliteit voor meer geld

En het is dus niet zo dat de ontwikkelaars van die apps dan weer alle functionaliteit hebben die ze nu nog hebben. Het automatisch verversen van je tijdlijn werkt niet meer, want het mechanisme dat in de nieuwe API zit om dat te doen is alleen bedoeld voor webservers. Er kan wel omheen gewerkt worden, maar uiteindelijk betekent het vertraging die je vooral merkt bij brekend nieuws en evenementen, precies de momenten waarop gebruikers van apps als Tweetdeck aan de bak moeten.

Twitter lijkt de apps allemaal geen heel warm hart toe te dragen, want de functie die ze vervullen wordt met deze verandering compleet ondergraven. Twitter zelf heeft in een statement gezegd dat de veranderingen bedoeld zijn voor data-doeleinden en niet zozeer voor wat zij ‘client app product features’ noemen. Lang verhaal kort: Twitter wil dat we Twitter zelf gebruiken, en maakt het andere apps die extra functionaliteit bieden op deze manier heel lastig. Dat is vooral balen voor de mensen die deze apps maken, maar veel – vooral zakelijke – gebruikers van de apps zullen nu ook met de handen in het haar zitten.

Of het uiteindelijk ook een impact gaat hebben op de populariteit van Twitter is moeilijk te zeggen, maar helpen zal het zeker niet. Als het dan in elk geval betekent dat er minder neppe acounts gebruikt gaan worden om allerlei rotzooi op Twitter te gooien komt er tenminste nog iets goeds van.

[Afbeeldingen © – Apps of a Feather]

Powered by WPeMatico