Volgens Mashable zijn er de laatste week om onverklaarbare redenen beduidend meer Instagram-accounts gehackt dan normaal. Verschillende slachtoffers hebben zich gemeld en als je kijkt naar de Twitteraccount van Instagram zie je dat er zich in de laatste week honderden accounts hebben gemeld met het verhaal dat hun account van ze is afgenomen.

Wat er gebeurt is ongeveer overal hetzelfde: gebruikers kunnen niet meer inloggen en als ze dat proberen komen ze er achter dat hun wachtwoord veranderd is. Als ze dat proberen te herstellen via e-mail blijkt dat ook het gekoppelde adres is veranderd, tot nu toe altijd naar een .ru (dus Russisch) account. In veel gevallen was de Instagram-naam en avatar ook veranderd.

Moeilijk terug te krijgen

De slachtoffers zijn geen ‘grote’ Instagrammers en hebben op basis van de voorbeelden die gevonden zijn een paar duizend volgers. Leuk genoeg om te pikken, maar niet groot genoeg dat er heel veel heisa van komt. En dat is slim, want het systeem dat Instagram gebruikt om je account terug te krijgen maakt het extreem lastig om nog in je account te komen als de gegevens eenmaal van binnenuit veranderd zijn.

Dat heeft er vooral mee te maken dat het proces vanuit Instagram grotendeels geautomatiseerd is. Het zorgt er voor dat je in een soort cirkeltje terecht komt waar je niet uit kunt ontsnappen en die je geen stap dichterbij je account brengen. Van de mensen die gehackt zijn heeft een enkeling hun account teruggekregen, maar niet nadat ze een “extreem stressvol” proces hebben moeten ondergaan.

Begin maar opnieuw

Een aantal heeft maar gewoon een nieuwe account aangemaakt, want ze hebben niet het gevoel dat het fixen van dit soort situaties voor Instagram een prioriteit is. Dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is, maar het blijft uiteindelijk heel lastig om *iemand* te vinden die je kan helpen, en dan nog maken de interne richtlijnen van Instagram het heel lastig om je account terug te krijgen.

Zo lang het systeem van Instagram gebouwd is op de aanname dat je niet kunt binnenkomen zonder de rechtmatige eigenaar te zijn blijft het heel lastig om diefstal van online identiteit aan te kaarten. Een bot snapt niet dat je geen enkele van de gegevens van een account hebt, terwijl je toch de rechtmatige eigenaar bent (en was) tot voor kort. Zelfs twee-factor authenticatie houdt hackers niet tegen, tenminste niet zolang je een telefoon moet gebruiken. Instagram heeft zelf aangekondigd dat ze andere authenticators gaan ondersteunen, maar tot nu toe is dat nog niet mogelijk en ben je toch kwetsbaar. Als je Insta account belangrijk voor je is (als influencer of anderszins) zou je er toch goed aan doen om te kijken naar de mogelijkheden om dat beter te beveiligen dan nu, want als je account eenmaal weg is wordt het duidelijk een lastige wedstrijd.

Powered by WPeMatico