Nvidia staat op het punt om een aantal nieuwe videokaarten te lanceren. Dat lijkt misschien vooral gaming-gerelateerd nieuws, maar inmiddels worden de GPU’s (graphical processing units) natuurlijk ook voor allerlei andere doeleinden gebruikt, van het mijnen van cryptovaluta tot het creëeren van special effects voor films. Die laatste categorie krijgt een videokaart speciaal voor de sector, zo maakte Nvidia deze week bekend.

De Quadro RTX is de eerste kaart die gebruik maakt van de nieuwe Turing-architectuur die het bedrijf heeft ontwikkeld en is gespecialiseerd in een bewerking die Ray Tracing heet. Dat wordt voornamelijk gebruikt om lichtstralen en het breken van die stralen te genereren en die techniek bestaat al een hele tijd, maar kost ontzettend veel tijd. Met deze nieuwe videokaart moet dat proces een stuk sneller gaan, wat ook meteen de professionele prijs verklaart: een top of the line Quadro RTX met 16 teraflops aan processorpower, een performance van 10 gigarays per seconde en 96GB aan geheugen kost 10.000 dollar.

Real-time aanpassingen

De kaart kan ook in serie gezet worden om ingewikkeldere scènes te maken of om dingen in een korter tijdsbestek te kunnen realiseren. De Quadro is blijkbaar zo krachtig dat er nu zelfs aanpassingen kunnen worden gedaan die onmiddellijk zichtbaar zijn, dus in real-time. Dat zou de workflow voor special-effects makers flink kunnen verbeteren, wat met het ongelofelijk grote aantal series en films die inmiddels geproduceerd worden een belangrijke verbetering is. Volgens Nvidia zelf is dit de grootste vooruitgang in computer graphics in de laatste 15 jaar.

Betekent dit dat onze films en series met special effects er in de komende paar jaar beter gaan uitzien? Die kans is wel groot. Daarbij moet wel gezegd worden dat de kwaliteit van de special effects in Hollywood al best aan de maat is en het vooral betekent dat iets minder kapitaalkrachtige bedrijven nu ook de kans gaan krijgen om hele mooie dingen te gaan maken.

De consumentenversies van deze kaarten zullen beduidend minder krachtig zijn, maar daar hangt dan ook wel een hele andere prijs aan vast. De verwachting is dat die videokaarten (voornamelijk bedoeld voor gamers) volgende week op Gamescom aangekondigd zullen gaan worden.

[Afbeeldingen © Nvidia]

Powered by WPeMatico