Analisten hebben een lastig vak: ze moeten – vaak op basis van incomplete informatie – gokjes wagen over wat bedrijven gaan doen. Een gesprek in de wandelgangen hier, een internet gerucht daar: allemaal bronnen waaruit je een voorspelling mag doen. Soms zitten ze er naast, zoals in het geval van de anders betrouwbare Ming-Chi Kuo, een Apple-specialist. Hij zei namelijk begin dit jaar dat er voor de zomer nog goedkope Macbook Airs op de markt zouden komen. Is niet gebeurd. Dat wil echter niet zeggen dat ze er helemaal niet aan zitten te komen.

Trendforce denkt namelijk te weten dat die Macbook Airs er alsnog aankomen, maar dan aan het einde van dit kwartaal. Dat zou dus ergens voor het einde van september zijn. Natuurlijk is begin september het moment om nieuwe iPhones te lanceren, maar het zou best kunnen dat Apple ook de nieuwe Macbook Air daar gaat laten zien.

Hoe goedkoop is goedkoop?

Er wordt de hele tijd gespeculeerd over een goedkope laptop van Apple. Men gaat er van uit dat dit in de vorm van een nieuwe Macbook Air gaat zijn, maar het zou natuurlijk ook kunnen dat Apple een hele nieuwe naam bedenkt voor de betaalbare laptop. Het zou eerlijk gezegd wel raar zijn: de Air-serie heeft al jaren geen updates meer gehad en ligt dientengevolge heel erg achter. Niet alleen op de rest van de Macs, maar ook op elke andere willekeurige laptop van 1100 euro. Want dat kosten ze nog steeds.

Dat is helemaal niet goedkoop, laten we dat voorop stellen. Maar goed, in een line-up die in de volgende stap naar 1500 euro springt is het wel de betaalbaarste Apple-laptop. Als het bedrijf uit Cupertino nou ook wat kwaliteit kan gaan leveren (te beginnen met een Retina-scherm en specificaties die niet uit 2010 komen) voor dat geld zou het misschien de laptop-lijn nieuw leven in kunnen blazen. De Macbook Pro’s hebben al een hoop problemen gehad dit jaar, dus Apple kan wel een plus gebruiken als het om laptops gaat. We gaan het over krap een maandje horen.

Powered by WPeMatico