Op 15 maart 2016 stapte de 29-jarige Wiebe Wakker in Houten in zijn aangepaste Volkswagen e-Golf om zonder geld naar Australië te reizen. Een project waarbij je jezelf gerust af mag vragen hoe groot de kans van slagen is. Na exact 885 dagen is Wiebe er echter toch in geslaagd om Perth te bereiken. Ongekend maar waar, en dat ruim 70.000 km (nog net niet 2x de wereld rond).

De belangrijkste reden van de enorme afstand is dat Wiebe volledig afhankelijk was van de goodwill van mensen die hem hulp hebben aangeboden. Dat waren er maar liefst zo’n 700 uit 40 verschillende landen. Zijn reis begon goed want bij de start moest hij via Italië door naar Scandinavië om daarna via Oekraïne in Iran terecht te komen. Onderweg stond hij vaak vast zonder geld en oplaadpunten en was hij letterlijk afhankelijk van de lokale bevolking.

Australië

De Globetrotter had 827 dagen nodig om de Australische kust te bereiken nadat hij na Europa, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië zijn e-Golf-e in Down Under kon parkeren. Wiebe “om Darwin te bereiken voelde al als een flinke prestatie. Nu ik Perth heb bereikt ben ik trots dat ik kan laten zien dat ook een van ’s werelds meest afgelegen steden bereikt kan worden met een elektrische auto”. Het doel van Wiebe was om de mythe weg te nemen dat elektrische voertuigen niet dezelfde prestaties kunnen leveren als auto’s die rijden op fossiele brandstoffen.

Zijn voor deze reis aangepaste e-Golf, de ‘Blue Bandit’, heeft een actieradius van 200 kilometer op een volle accu. Roadhouses, boerderijen en zelfs Aboriginal gemeenschappen hielpen hem door het laatste traject in Australië waarna hij in Perth gastvrij werd ontvangen. Ruim 40 mensen nodigden de Nederlander thuis uit…

Darwin
Wiebo Wakker in Darwin

Powered by WPeMatico