Rolls-Royce maakt naast prachtige auto’s ook vliegtuigmotoren. Dat doen ze goed, maar zelfs de beste motor krijgt uiteindelijk last van slijtage en dan moet er een inspectie aan te pas komen om te zien wat er eventueel mis is. Het probleem met straalmotoren is dat ze nogal duur zijn om te ontmantelen en daarna weer in elkaar te zetten voor inspectie. Daarom heeft Rolls-Royce in samenwerking met de Universiteit van Nottingham en Harvard SWARM ontwikkeld, althans in theorie.

Dat zijn hele kleine robotjes die via een slang in een straalmotor geleid kunnen worden en dan via minieme camera’s verslag kunnen uitbrengen van wat ze zien. Natuurlijk zijn motoren van zo’n complexiteit sowieso al gevuld met allerlei manieren om data te verzamelen, maar het visuele update die zo’n SWARM robot kan geven zou heel handig en vooral makkelijker zijn. Het idee is dat de mini-robots zelfs in een draaiende motor kunnen kijken wat er gebeurt!

Powered by WPeMatico