Liegen is een onderwerp waar wetenschappers zich al lange tijd mee bezighouden. We doen het allemaal. Een leugentje om bestwil kan je zelfs verder helpen. “Goh, wat heb je leuke schoenen”. Niet gemeend misschien, maar toch handig om een positieve indruk te wekken bij iemand. Bij kinderen is liegen zelfs gezond. Gezond? Ja, omdat dit aangeeft dat ze zich kunnen verplaatsen in wat een ander denkt. Dit heet Theory of Mind. Autistische kinderen vinden het bijvoorbeeld soms moeilijker om te liegen.

Onderzoekers willen graag uitpluizen hoe en waarom mensen liegen. Deze kennis kan uiteindelijk nuttig zijn voor politie-onderzoek. In onderzoek worden verschillende technologieën gebruikt om te achterhalen of iemand liegt of niet.

Gezichtsherkenning

Vooral het gezicht zou een goede verrader zijn van en leugen. Verschillende technieken worden gebruikt om hele subtiele en kleine veranderingen in mond, neus of ogen te zien. Een computer kan emoties in het gezicht herkennen. Dit is de emotion expression recognition toolbox. Ook eyetracking wordt vaak gebruikt in onderzoek naar lieggedrag. Hiermee kunnen oogebewegingen nauwkeurig worden gemeten. Onderzoekers zijn het niet eens over de precieze cues voor liegen. Wel lijkt het erop dat mensen die liegen juist méér oogcontact maken dan mensen die niet liegen. Ook op een andere manier lachen en meer subtiele veranderingen in het gezicht.

© emotion expression recognition toolbox

Powered by WPeMatico