Trump maakt de regels voor cyberwapens soepeler. Waar eerst strikte goedkeuring van hogere orde nodig was voor cyberoperaties, wordt het nu makkelijker voor de United States om cyberwapens in te zetten. Wat wil Trump hiermee bereiken?

Cyberoperaties

Obama voerde juist in dat er eerst serieuze discussies met veel verschillende hogere partijen gevoerd moesten worden, voordat cyberoperaties gestart mochten worden. De versoepeling betekent dat de US Department of Defence en de Cyber Command makkelijker digitale maatregelen kunnen nemen tegen andere naties, terroristen en criminele groepen. Het Witte Huis wordt gepasseerd in de beslissing over cyberaanvallen. Trump ziet dit als een stap vooruit om militaire operaties te steunen en om het beïnvloeden van de verkiezingen vanuit het buitenland af te schrikken.

Cyberwar

Toch is er ook enige angst na de versoepeling van de regels omtrent cyberaanvallen. Leidt dit niet tot cyberwars? Rusland zal het misschien zien als een uitnodiging tot een cyberstrijd. Toch zou er wel controle blijven over cyberoperaties. Hoe het gaat uitpakken voor Amerika, zal moeten blijken.

Powered by WPeMatico