De Amerikaanse regering doet pogingen bij Facebook om de end-to-end encryptie van de app uit te schakelen. Zo kunnen ze berichten op Facebook Messenger lezen. Op deze manier wil de regering een verdachte van de criminele bende MS-13 tracken, die waarschijnlijk geluidsfragmenten heeft gestuurd via de app.

End-to-end encryptie

End-to-end encryptie houdt in dat alleen de deelnemers van een chat de berichten kunnen lezen. Facebook heeft geen toegang tot deze chats. Het bedrijf heeft nog geen gehoor gegeven aan de verzoeken om end-to-end encryptie uit te schakelen. Naast dit verzoek, kan Facebook ook de persoon hacken om wie het gaat. Ook hiervan ziet Facebook af. De standaard berichten in Facebook Messenger zijn niet beschermd. Wel is er een optie om dit te doen, door Secret Conversation in te schakelen.

Facebook onder druk

Toch staat Facebook enigszins onder druk. Als ze de verzoeken blijven tegenhouden, is dit voer voor een politieke discussie. Toen Apple een soortgelijk verzoek niet accepteerde, kreeg het bedrijf een scheef gezicht van Trump. Als Facebook de end-to-end encryptie verwijdert, zullen berichten van het lid van MS-13 gelezen kunnen worden. Dit heeft echter gevolgen voor alle gebruikers van Facebook Messenger met Secret Conversation. Hun data kan ook gezien worden, terwijl dit juist niet is waar ze gekozen voor hebben.

Powered by WPeMatico