Datacenters moeten koel zijn, om de servers goed te laten functioneren. De afgelopen jaren werkte Google aan een Artificial Intelligence algoritme die zich kan aanpassen aan een koelsysteem.

Koelsysteem Google

Nu heeft het algoritme alles onder controle in Google’s datacenter. De AI heeft geleerd om de temperatuur zo optimaal mogelijk te houden, maar wel energie te besparen. De besparing is ongeveer veertig procent. In eerste instantie werden de aanbevelingen van het systeem eerst bekeken en daarna toegepast. Dat kostte veel tijd, en uiteindelijk hebben ze het systeem geautomatiseerd.

Er zijn wel altijd opzichters die het systeem in de gaten houden en ingrijpen als het nodig is. Elke vijf minuten maakt het systeem een momentopname van het koelsysteem. Deze informatie gaat naar de neurale netwerken, waarna de AI beslist hoe de temperatuur behouden kan worden, terwijl het energieverbruik zo laag mogelijk is. Na veiligheidschecks worden deze beslissingen doorgevoerd.

Energieverbruik datacenters

Het AI-systeem kan ook ingezet worden op andere plaatsen. Zo’n systeem kan klimaatverandering tegengaan. Pogingen om het energieverbruik in datacenters te verminderen, blijken significant. Toch is de koeling van een datacenter slechts een klein gedeelte van het totale energieverbruik ervan. Er zullen dus ook andere maatregelen genomen moeten worden.

Powered by WPeMatico