Bijna op de dag af tien jaar na zijn Olympische gouden race in Beijing is Maarten van der Weijden de Elfstedentocht gaan zwemmen. 200 kilometer zwemmen. Ga het maar even aanstaan. En dit uiteraard om geld (inmiddels al ruim boven de 1 miljoen euro) op te halen voor het onderzoek naar kanker.

Hij had vanavond in Leeuwarden moeten finishen. Maar heeft helaas na 163 kilometer en 55 uur zwemmen zijn tocht moeten staken op advies van zijn persoonlijke medische team. “Het was medisch niet meer verantwoord,” is te lezen bij de NOS, dat volop verslag heeft gedaan van deze geweldige prestatie. Maar de prestatie blijft net zo goed staan! WAT EEN HELD is Maarten van der Weijden.

24/7

Online was Maarten 24 uur per dag letterlijk te volgen, met een 360-gradencamera op het YouTube-kanaal van de NOS. Daar is de afgelopen dagen goed te zien geweest hoeveel support er was vanuit Friesland en eigenlijk heel Nederland, maar ook hoe zwaar hij het soms had. Niet alleen de afstand is natuurlijk bizar, maar ook een paar nachten zonder goede nachtrust heeft een flinke impact.

De beoogde finishdag, zo werd het vooraf ook al gecommuniceerd, heeft hij dus niet gehaald. 200 kilometer in drie dagen en twee nachten achterelkaar zwemmen blijkt ook voor een Olympisch kampioen openwaterzwemmen pittig.

Niets dan lof

Uiteraard ontvangt hij niets dan lof voor zijn prestatie. 200 kilometer was fantastisch geweest als hij dat had gehaald. Maar die 163 kilometer is evengoed een ongekende prestatie. Dit is iets dat voorlopig niemand hem meer na gaat doen. Via de hastag #elfstedenzwemtocht stromen de reacties binnen. Hieronder een kort overzicht!

Powered by WPeMatico