Nieuwe auto’s, wat weten we er eigenlijk van? Ze worden gepresenteerd tijdens private autoshows of internationale beurzen. Soms zijn ze al uitgelekt en kijken liefhebbers verlekkerd naar de eerste foto’s. Wat we krijgen is een overvloed aan informatie en soms is ‘nieuw’ een update of verbeterde versie van zijn voorganger.

De mooiste modellen zijn natuurlijk de conceptcars, de droomauto’s, de studiemodellen waarvan je hoopt dat ze echt ooit 1:1 in productie gaan. Iedereen vindt ze mooi maar soms zijn concepts meer de marketeers die medeverantwoordelijk zijn voor de toekomstige verkoopaantallen. Fabrikanten zorgen ervoor dat juist die extreme ontwerpen worden getemperd, waarna het mooiste concept uiteindelijk wel een fraaie auto oplevert maar nou net de sexappeal van de conceptauto mist. Toch zijn deze conceptcars vaak jarenlang bepalend voor alle toekomstige modellen. Ze zijn in werkelijkheid dus velen malen belangrijker als dat misschien lijkt. Het is de visie van het merk, de visie van de ontwerper en de bepalende factor voor de toekomst van het automerk.

Een cleansheet en de Opel GT uit 2016

Wat wij dus zien is het eindresultaat van jarenlange studie vertaald in dat ene nieuwe model, de droomauto met de wow-factor. Zonder dat we ook maar enig benul hebben wat hieraan vooraf is gegaan, zoals hoeveel jaren van design er in zitten (het aantal ontwerpers x de tijd die zij bezig zijn geweest met hun bijdrage). Opel, sinds een aantal jaren weer runner-up met nieuwe en aanzienlijk meer innovatieve modellen ooit biedt ons aan om samen met hun ontwerpers en opperchief design-guru Mark Adams (officieel Vice President Design van Opel) letterlijk aan de designtafel te gaan zitten vanaf het allereerste moment. Daar waar de schermen nog leeg zijn, een cleansheet met ergens als referentie de conceptcar uit 2016, de Opel GT. De auto waarbij iedereen zich oprecht afvroeg, ga je het doen Opel, durf je het aan en verbaas je iedereen door deze auto in de markt te zetten? Het is geschiedenis, hij staat nog steeds in Rüsselsheim (Duitsland), waar sinds 1862 het hoofdkantoor van Opel is gevestigd, mooi, iconisch en lonkend naar iedereen die hem aankijkt.

Opel_Concept_Cars_GT
De Opel GT Concept onthuld op de 86e Internationale Autoshow van Genève in 2016

Powered by WPeMatico