Facebook werkt samen met onderzoekers van de NYU School of Medicine om MRI-scans te versnellen. Facebook’s FAIR (Facebook Artificial Intelligence Research) wil de onderzoekers helpen om AI in te zetten om MRI-scans sneller te laten verlopen.

MRI-scans versnellen

Een MRI-scan kan voor veel mensen een onprettige ervaring zijn. Het duurt soms meer dan een uur, en voor mensen die claustrofobisch zijn of pijn hebben als ze liggen, is dit een eindeloze ervaring. Met AI kunnen MRI’s mogelijk tien keer zo snel gedaan worden. Hoe groter het gebied in het lichaam dat gescand wordt, hoe langer het duurt. AI kan het systeem trainen om de structuur van de afbeeldingen te herkennen. Delen die niet gescand zijn, kunnen zo worden ingevuld. Zo is er minder data nodig, waardoor de scan minder lang duurt.

Voordelen AI bij MRI-scans

Voor het trainen van het systeem worden drie miljoen MRI-afbeeldingen gebruikt. De dataset wordt ook opengesteld voor andere onderzoekers. Mocht het lukken om de snelheid van scans te verhogen met AI, zonder de accuratesse te verminderen, heeft dat verschillende voordelen. Voor ziekenhuizen met weinig scanners is het gunstig, want zo kunnen meer patiënten sneller geholpen worden. De techniek kan ook voor CT-scans gebruikt worden.

Powered by WPeMatico