Facebook wil zich van haar goede kant laten zien als het gaat om nepnieuws. Zo gaat het bedrijf nieuwsorganisaties op betrouwbaarheid sorteren. Ook accounts die de politieke campagne zouden beïnvloeden, zijn verwijderd. Nu heeft Facebook nóg een manier gevonden om fake news tegen te gaan.

Betrouwbaarheid Facebook-gebruikers

Nu gaat Facebook ook gebruikers zelf onder de loep nemen. Gebruikers krijgen een reputatiescore op een schaal van 0 tot 1. Gebruikers die valse beweringen doen tegen nieuwspartijen, worden bijvoorbeeld als onbetrouwbaarder gezien. Hiernaast zijn er nog duizenden vormen van gedrag van gebruikers, waardoor ze als onbetrouwbaar worden gezien.

Facebook doet wel geheimzinnig over hoe ze de geloofwaardigheid bepalen. Hoe worden de scores precies berekend? Wie krijgen een score? Ze willen hier weinig over loslaten, omdat gebruikers dan weten wat ze moeten doen om de score te beïnvloeden.

Tegenstrijdig

Mark Zuckerberg liet afgelopen week in een Recode interview nog iets anders horen. Toen zei hij juist dat het lastig is om de bedoelingen van gebruikers te achterhalen en bestrijden die valse beweringen doen. Het kan dus wel. Alleen de intenties zijn moeilijk in te schatten. Maar wat de intenties ook zijn, fake news bestrijden is waar het om gaat. Blijkbaar doet Facebook er wel veel aan om het in te dammen. De vraag is hoe en of het nieuwe systeem gaat werken, en wat er met gebruikers gebeurd die onbetrouwbaar blijken…

Powered by WPeMatico